ßßß Cookit - przepis na CIASTO ZE ŚLIWKĄ (bez jajek)

CIASTO ZE ŚLIWKĄ (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 laski wanilii (dodajemy tylko jej wnętrze, czyli ziarenka)
1 łyżeczka czubata cynamonu
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
śliwki
łyżka masła i bułka tarta do przygotowania brytfanki
Pamiętajmy o tym, że w sezonie "śliwkowym" możemy zamrozić sobie przygotowane połówki śliwek do takiego ciasta , tak by móc wrócić do tego smaku np. w zimowe popołudnie :) POLECAM!
Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Składniki nasze dzielimy na suche i mokre. Suche mieszamy i dodajemy do nich wcześniej połączone składniki płynne.
Przygotowane ciasto, przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą brytfanki. Owoce kładziemy na wierzch.
*konsystencja tego ciasta jest idealna do śliwek, ponieważ nie opadną na dno podczas pieczenia, gdy ciasto rośnie. Można również użyć innych owoców np. rabarbaru, jabłek, gruszek.
Ciasto pieczemy w temp. 180C ok 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/08/ciasto-ze-sliwka-bez-jajek.html