Wykonanie
Składniki na blachę 25 x 35Na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru brązowego4
jaja3/4 szklanki
oleju słonecznikowego1/2 szklanki
oleju z
avocado2 łyżeczko
sody spożywczej3 łyżeczki
cynamonu2 szklanki drobno startej
marchwi (ok. 5 dorodnych
marchewek)Na polewę:1/4 kostki
masła7 łyżek
wody3 łyżki
kakaoopcjonalnie
cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka
płatki migdałowe do posypaniaCiasto:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą
mąkę, i oba
oleje (można użyć jeden rodzaj
oleju, ja zużyłam posiadane resztki :-) ). Powinniśmy uzyskać ciasto o dość zwartej konsystencji. Dorzucamy startą
marchew,
cynamon o
sodę - mieszamy przy pomocy łyżki.Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Polewa:Do niedużego rondelka wlewamy
wodę i wkładamy
masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy
kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto.Wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi.SMACZNEGO :-)