Wykonanie
Nie mogąc się doczekać już lata skusiłam się dziś na
truskawki. Wśród wszystkich ostatnich zimowych obiadów dziś na drugie danie powiało u nas w domu odrobina lata. Mimo wszystko nie dało się nie delektować ich zapachem.... Już czekam na czas kiedy zacznie się sezon na nasze Polskie
truskawki. Narazie muszę się zadowolić tym i
dżemem którym się raczę w niedzielne śniadania - udało mi się z poprzedniego sezonu zrobić kilka słoiczków.
TRUSKAWKI Z
MAKARONEM jakże proste a cały czas wszyscy do tego wracamy...Skladniki:
makaron - kolanka
truskawkicukier waniliowykostka
białego sera -półtłusty
śmietanaMakaron gotujemy jak w przepisie.
Truskawki obrać, umyć i zmiksować w blenderze z
cukrem waniliowym. Na talerz wyłożyć
makaron, posypać rozdrobnionym
białym serem, polać sosem
truskawkowym. na wierzchu zrobić kleks ze
śmietany i udekorować pokrojoną
truskawką.
DŻEM TRUSKAWKOWYPROPORCJE : 1 kg
truskawek na 1/2 kg
cukru na 1opak żelfixuPrzygotowane przekrojone na cztery
truskawki włożyć do garnka i zasypać
cukrem. Odstawić na noc. Następnie
truskawki na małym ogniu
truskawki dusimy ok godzinę, często mieszając. Do
truskawek wsypujemy żelfix i po zagotowaniu utrzymujemy na ogniu ok 10minut.Masę z
truskawek przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Na lnianej ściereczce ustawiamy kolejno słoiczki do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia.