ßßß
Krem z pomidorów to prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna alternatywa do tradycyjnej zupy pomidorowej- niby to samo a jednak całkiem coś innego.Będziemy potrzebować:ok. litra wywaru (jarzynowego lub drobiowego na jarzynach)średniej wielkości cebulę2 puszki pomidorówśmietanę2 łyżki oleju1 łyżka masła2 kromki chleba lub bułki (może też być chleb tostowy czy bagietka)cukier (opcjonalnie)1 ząbek czosnku (opcjonalnie, ale ja zawsze dodaję)tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki (opcjonalnie, wg smaku)ser żółty do posypania (opcjonalnie)Jeśli robimy ze świeżych pomidorów na początku trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę. Ponieważ ja lubię rozwiązania proste i szybkie najczęściej wykorzystuję pomidory w puszce (polecam te z Lidla).Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę (bez znaczenia), podsmażyć na 2 łyżkach oleju i pół łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić, trzeba uważać, aby jej nie przypalić. W czasie podsmażania cebuli dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Następnie podsmażyć (ok. 10 minut) na patelni z masłem pomidory.Do gorącego wywaru wrzucić pomidory, cebulę z czosnkiem. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem. Następnie dodajemy 2 podsmażone kromki chleba (grzanki) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dodać dużą łyżkę śmietany (rozrobionej z odrobiną zupy w osobnym naczyniu). Doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami.Jeśli ktoś nie chce dodawać śmietany do całości może udekorować talerz z zupą keksem śmietany z listkiem bazyli.Polecam podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, można też zrobić grzanki czosnkowe.Inną wersją jest posypanie kremu startym żółtym serem.Smacznego!