Wykonanie
Wczoraj przypomniałam sobie przepis na pieczone
ziemniaki z
czosnkiem, który ostatni raz robiłam … chyba 10 lat temu. Pierwszy raz spotkałam się z nim w jakiejś kolorowej gazecie, chyba Claudii, ale nie jestem pewna.Przepis jest prosty, a
ziemniaki wyglądają efektownie.
Składniki:7
ziemniaków7-10 ząbków
czosnkusólopcjonalnie
przyprawa do ziemniaków lub
papryka czerwona w proszku
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości (aby się równo upiekły), dokładnie myjemy. Nie obierając ze skórki nacinamy w poprzek w cienkie paski, ale tak, aby ich do końca nie przeciąć.
Czosnek (ilość ustalamy wg uznania, ja dałam 1 ząbek na 1
ziemniaka, ale myślę, że można dać więcej) obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wkładamy w nakrojonego
ziemniaka, nie rzadziej niż w co drugą przegródkę. Przed włożeniem do pieca, obsypujemy
przyprawą lub
solą z
papryką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 70 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości i rodzaju
ziemniaków. (Jeśli robimy już np. jakieś
mięso to nie trzeba grzać ekstra pieca , tylko wykorzystujemy przy okazji wolną przestrzeń)Ponieważ miałam w lodówce
masło czosnkowe własnej roboty, 5 minut przed końcem pieczenia ponakładałam go po kawałku na każdego
ziemniaka.
smacznego!