ßßß
Składniki:7 ziemniaków7-10 ząbków czosnkusólopcjonalnie przyprawa do ziemniaków lub papryka czerwona w proszkuZiemniaki, najlepiej podobnej wielkości (aby się równo upiekły), dokładnie myjemy. Nie obierając ze skórki nacinamy w poprzek w cienkie paski, ale tak, aby ich do końca nie przeciąć.Czosnek (ilość ustalamy wg uznania, ja dałam 1 ząbek na 1 ziemniaka, ale myślę, że można dać więcej) obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wkładamy w nakrojonego ziemniaka, nie rzadziej niż w co drugą przegródkę. Przed włożeniem do pieca, obsypujemy przyprawą lub solą z papryką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 70 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków. (Jeśli robimy już np. jakieś mięso to nie trzeba grzać ekstra pieca , tylko wykorzystujemy przy okazji wolną przestrzeń)Ponieważ miałam w lodówce masło czosnkowe własnej roboty, 5 minut przed końcem pieczenia ponakładałam go po kawałku na każdego ziemniaka.
smacznego!