ßßß Cookit - przepis na szarlotka mojej teściowej

szarlotka mojej teściowej

nazwa

Wykonanie

Długo nie wychodziła mi szarlotka, niby proste ciasto, a zawsze było twarde jak skała. Do dziś nie wiem czemu. Ale w końcu dostałam super przepis, od mojej przyszłej teściowej. Od tej pory ciasto zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Był jeszcze jeden przepis mojej Babci, ale nie ogarnęłam go. Szarlotka Babci była całkiem inna niż ta, ale równie pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach. I choć próbowałam kilka razy, ciasto nigdy nie wyszło mi tak pyszne jak jej- może to był sekret Babcinych rąk…Ten smak zostanie mi na zawsze w pamięci.
Wracając do naszej szarlotki, przygotowujemy następujące składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 margaryny (proponuję Kasię)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1,5 kg jabłek (dobra jest szara reneta)
cynamon, cukier do posypania jabłek, może być waniliowy)
3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Przygotowujemy jabłka: umyte obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy cynamonem i niewielką ilością cukru, ok 2 łyżki (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą 2/3 ciasta rozwałkowujemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem, następnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, i przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Można również nakłuć wierzch.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut.
smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/szarlotka-mojej-tesciowej