ßßß
Ponieważ niedawno dostałam od siostry i przyszłego szwagra zestaw kokilek, musiałam je w końcu wypróbować. Zaczęłam od czegoś prostego, ale bardzo smacznego i oczywiście słodkiego:) Przygotowałam owoce zapiekane pod kruszonką. Jakiś czas temu coś podobnego robiła właśnie moja siostra z narzeczonym u moich rodziców, ale owoce zapiekali w jednym dużym naczyniu.Tak naprawdę jeśli chodzi o owoce, to można dać wszystko na co mamy ochotę. Wzbogaciłam mój deser sezamem i pestkami słonecznika.Składniki na 6 porcji:2 banany2 kiwi4 plastry ananasa (może być z puszki)2 brzoskwinie (ja dałam z puszki 4 małe połówki)2 jabłka1 łyżka sezamu1 łyżka pestek słonecznika1 łyżka miodukruszonka: mąka, cukier puder, masłoWg przepisu na kuchnialidla.pl przepis na idealną kruszonkę to: 2 porcje mąki, 1 porcja masła i 1 porcja cukru pudru. Ja robiłam z 60 g masła, 60 g cukru i 120 g mąki. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i palcami łączymy masło z produktami sypkimi do otrzymania charakterystycznych grudek kruszonki. Można włożyć kruszonkę do lodówki na kilkanaście minut, ale nie jest to konieczne. Jeśli zrobimy za dużo kruszonki, możemy ją zamrozić w szczelnie zamkniętym plastikowym pudełku.Możemy recepturę zmodyfikować, mianowicie dać 1 porcję mąki pszennej, a drugą wymienić na zmielone orzechy czy migdały. Robiłam też kruszonkę z dodatkiem mąki kukurydzianej. Była pyszna, ale miałam problem, bo wyszła bardzo sypka i trudno było uzyskać strukturę gródek.Owoce kroimy w kostkę, mieszamy, dodajemy miód, sezam i słonecznik, jeszcze raz mieszamy i rozkładamy do kokilek. Każdą porcję posypujemy przygotowaną kruszonką.Zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.Deser idealnie komponuje się z porcją lodów np waniliowych.Jeśli ktoś woli mniej słodką wersję nie dodajemy miodu i możemy dać więcej kwaśnych owoców.Przepis jest bardzo prosty, szybki i pyszny. Idealny do naginania- możemy na różne sposoby łączyć owoce, jak również wzbogacać danie dodatkami: sezam, słonecznik, orzechy, pestki dyni, miód, wiórki kokosowe. Liczy się kreatywność!