ßßß
Składniki:250-300 g tj. ok 2,75 szklanki drobnych płatków owsianych100g cukru (pół szklanki)100 g masła2 jajka1/2 olejku rumowego lub arakowego1 łyżeczka cukru waniliowegopół szklanki mąki2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa dużej patelni rozpuszczamy masło i cukier, delikatnie karmelizujemy. Do tego wsypujemy płatki owsiane, lekko podprażamy, często mieszając, aby nie przypalić. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, kakao, do tego dodajemy płatki, roztrzepane jajka i olejek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z masy lepimy kulki, które układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 minut. Ciastka zaraz po wyjęciu z pieca są miękkie, ale z czasem twardnieją.smacznego