Wykonanie
Kolejny sprawdzony przepis od Sławki:) Zapewne zaczerpnęła go z jakiegoś bloga, ja dostałam na maila już z jej poprawkami. Całkiem inne niż
ciastka owsiane już proponowane, ale równie dobre. Wykonanie ich nie jest trudne ani czasochłonne. Idealnie nadają się na przegryzienie czegoś pomiędzy posiłkami (jeśli lubicie podjadać:))
Składniki:250-300 g tj. ok 2,75 szklanki drobnych
płatków owsianych100g
cukru (pół szklanki)100 g
masła2
jajka1/2
olejku rumowego lub
arakowego1 łyżeczka
cukru waniliowegopół szklanki
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa dużej patelni rozpuszczamy
masło i
cukier, delikatnie karmelizujemy. Do tego wsypujemy
płatki owsiane, lekko podprażamy, często mieszając, aby nie przypalić. W osobnym naczyniu mieszamy
mąkę z
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia,
kakao, do tego dodajemy
płatki, roztrzepane
jajka i olejek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z masy lepimy kulki, które układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 minut.
Ciastka zaraz po wyjęciu z pieca są miękkie, ale z czasem twardnieją.smacznego