Wykonanie
Kolejny prościutki przepis. Tym razem warkocze drożdżowe z
serem żółtym — doskonałe jako zagryzka do
piwa.Paluchy drożdżowe z
serem to wariacja na bazie ciasta drożdżowego do pizzy, które opisałem tutaj . Oprócz ciasta będziemy potrzebować nieco
sera żółtego. Najlepiej nada się
ser w możliwie długiej kostce (lub plastrach), z której będziemy mogli naciąć odpowiedniej długości
serowe paski. Paseczki 15–20 cm długości i szerokości ok. 1 cm zdają się wystarczać.Ciasto drożdżowe dzielimy na 6 porcji. Z każdej “turlamy” na stolnicy długi wałeczek, po czym dzielimy go na 3 części. Na każdą część drożdżowego wałeczka nakładamy pasek
sera, lekko go wgniatając. Zaplatamy warkocze drożdżowe z
serem, jak na poniższym zdjęciu.
Tak przygotowane paluchy drożdżowe zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 200ºC do zrumienienia (ok. 10–15 min). Uwaga! Warkoczyki mocno puchną podczas pieczenia, więc rozłóżmy je z dala od siebie, żeby się nie posklejały. Powinny wyglądać mniej więcej tak:
Świetnym dodatkiem do tak przygotowanych warkoczy serowych, będzie sos czosnkowy na bazie
jogurtu naturalnego (300–400 ml), rozgniecionych ząbków
czosnku (2–3 szt.), świeżo mielonego, czarnego pieprzu i odrobiny
soli. Gorąco polecam i życzę smacznego!
Warkocze drożdżowe z
seremPorcji: 2–3Wskazówki:Najlepsze z sosem czosnkowym i pełnym kuflem
piwa.