ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowe lody domowe

Mocno czekoladowe lody domowe

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 28 lipca 2015
Ostatnim razem przygotowałam lody śmietankowe z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej – tym razem postanowiłam przygotować mocno czekoladowe lody domowe oczywiście bez użycia maszynki czy konieczności mieszania w trakcie mrożenia.
500ml śmietany kremówki
około 150g cukru pudru
3 jajka
tabliczka czekolady gorzkiej minimum 70%
tabliczka czekolady mlecznej
jedna łyżka przegotowanej i ostudzonej wody
Za każdym razem przygotowania rozpoczynam od wstawienia na kilkanaście minut śmietanki do zamrażalnika – mocno chłodzi.
W sklepie zaopatrzyłam się w dobrą jakościowo czekoladę mleczną i czekoladę gorzką (zawartość kakaa min. 70%) – można także kupić specjalną czekoladę do przygotowywania polew – przepis na przygotowanie takiej czekolady znajdziecie tutaj . Gdy w ten sposób przygotujecie czekoladę to oczywiście omija Was poniższe przygotowanie czekolady.
Czekoladę połamałam na mniejsze kawałeczki – zostawiłam kilka kawałków by potem dodać je do lodów- wrzuciłam do rondelka i nastawiłam na 2 w 6-cio stopniowej skali „ognia” na kuchence. Należy mieszać i sprawdzać czy czekolada nie przywarła – musi być rozpuszczona i lejąca się, nie wolno dopuścić by czekolada zaczęła gęstnieć podczas podgrzewania.
Pozostawione kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej posiekałam nożem na mniejsze kawałeczki.
Gdy czekolada się rozpuszczała – śladem przepisu na Domowe Lody Straciatella sparzyłam jajka wrzątkiem a następnie żółtka utarłam na jasny kremowy kolor z połową cukru pudru i łyżką wody.
Następnie białka ubiłam z drugą połową cukru pudru i odstawiłam na bok.
Rozpuszczoną i lekko ostudzoną mieszankę czekolad gorzkiej i mlecznej mikserem wymieszałam wpierw z ubitymi żółtkami a następnie z ubitym białkiem i odstawiłam na bok.
Śmietanę ubiłam na sztywną bitą śmietanę i połączyłam z czekoladową masą i posiekanymi kawałkami czekolady.
Tak przygotowane mocno czekoladowe lody domowe przełożyłam do pojemnika ze szczelną pokrywką – ważne by powietrze się nie dostawało gdyż inaczej będą powstawać kryształki wody. Szczelnie zamknęłam i wstawiłam do zamrażalnika i udałam się na nocny odpoczynek.
Rano wyjęłam mocno czekoladowe lody domowe z zamrażalnika i …..
Smacznego!
Polecam inne smaki domowych lodów:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/07/28/mocno-czekoladowe-lody-domowe