By MagicPot, 27 czerwca 2015Często zdarza mi się gdy mam ochotę na surówkę ale ile razy można jeść tradycyjną marchewkę? Wiele razy używałam selera naciowego do wszelkiego rodzaju gulaszy, ale nigdy nie myślałam by skosztować to warzywo w surówce. Już nie pamiętam gdy po raz pierwszy przygotowałam tą surówkę, ale po dziś dzień surówka z selera naciowego jest mile widziana na stole gdy przygotowuję mięso lub zapiekane ziemniaki.dwie marchewki4 łodygi selera naciowegojedno jabłkopół średniej czerwonej cebulijedna łyżka majonezujedna łyżka jogurtu naturalnegoprzyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielonyMarchewkę myjemy i obieramy i ścieramy na tarce z większym oczkiem.Jabłko myjemy i ścieramy na tarce z większym oczkiem lub można poszatkować w małą kosteczkę – ważne by wydrążyć gniazda.Łodygi selera siekamy na cienkie paski.Cebulę obieramy z zewnętrznych łusek i szatkujemy w kostkę.Jogurt mieszamy wraz z majonezem, solą i pieprzem czarnym.Wszystkie przygotowane składniki łączymy i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną sałatkę możemy podać do każdego rodzaju mięs.Smacznego!Polecam przepisy do których powyższa surówka będzie pasować: