ßßß Cookit - przepis na wybuchowa tarta… czyli tarta z granatami ;)

wybuchowa tarta… czyli tarta z granatami ;)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na blogu przyszedł czas na kolejny, zaległy wpis…
Wybór padł na pyszną tartę z orzechami, masą kajmakową,
kremem z mascarpone i owocami granatu.
Całości dopełnia czekolada rozpuszczona na parze z likierem orzechowym.
Potrzebujemy:
Na kruchy spód:
200 g mąki tortowej
100 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
Przygotowanie spodu:
Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem i posiekanym masłem.
Mieszamy w robocie kuchennym, aż zaczną się robić grudki.
Dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie przypominało zbitą kulę.
Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicy obsypanej mąką i wałkujemy na ok. 3mm, okrągły placek.
Delikatnie przenosimy placek na formę (24 cm), dociskamy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem.
Ponownie ciasto chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Po upływie czasu przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą.
Wkładamy je na ok. 15 minut do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika.
Następnie wyjmujemy tartę i zdejmujemy z niej papier z obciążeniem.
Wstawiamy ponownie na ok. 8 minut do piekarnika i czekamy, aż się zarumieni.
Wyjmujemy i studzimy.
Tak przygotowane ciasto smarujemy masą kajmakową.
Ja użyłam gotowej, orzechowej z puszki.
Na masę wykładamy ok. 200 g obranych i skarmelizowanych na patelni orzechów włoskich.
Przechodzimy do wykonana masy mascarpone.
2. Masa mascarpone:
1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
Przygotowanie:
Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę,
powoli dodając cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Do ubitej śmietany dokładamy ser mascarpone i dosłownie przez chwilę mieszamy,
aby składniki się połączyły. Uważamy, żeby masa się nie zważyła.
Najlepiej masę mieszać szpatułką; wówczas ryzyko zważenia się jej jest niewielkie.
Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z masą kajmakową i karmelizowanymi orzechami.
Całość posypujemy owocami granatu, które sprawią,
że ciasto nie będzie takie słodkie.
Dodatkowo owoce idealnie harmonizują z chrupiącymi orzechami.
Po wykonaniu tarty stwierdziłam, że brakuje jej jakiegoś „ożywczego” dopełnienia i postanowiłam ozdobić ją rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą z dodatkiem likieru orzechowego.
Ciasto wyszło przepyszne i nie dotrwało dnia kolejnego
Polecam
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2014/01/22/wybuchowa-tarta-czyli-tarta-z-granatami