ßßß
Dzisiaj spędzam leniwą niedzielę, tak jakoś nie mam ochoty wcześnie wstawać. Mój mąż przygotował dzisiaj śniadanie i podał mi go do łóżka z kubkiem pysznej kawy, oj uwielbiam takie poranki. Śniadanie rewelacyjne, pełne smaków i aromatów. Mąż zrobił kiełbaskę z patelni z karmelizowaną cebulą, mniam pycha.Cebula dosłownie rozpływała się w ustach a kiełbasa była dobrze wytopiona jak z grilla. Tym razem to moja druga połówka testowała olej z pestek winogron, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Oleofarm . Olej z pestek winogron jest produkowany z nasion winogron dojrzewających, stosowany jest do smażenia jak i do sałatek.Zapraszam na śniadanie :-)Składniki:- 2 sztuki dobrej kiełbasy - u mnie polska pieczona- 4 cebule- 1 łyżka oleju z pestek winogron Oleofarm- 1 łyżeczka miodu- 1 łyżka sosu sojowegoWykonanie:Kiełbasę kroimy na pół i jeszcze raz na pół, nacinamy i wytapiamy wolno na patelni, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Patelnię czyścimy.Na suchą patelnię wlewamy olej z pestek winogron, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię, dusimy pod przykryciem. W połowie duszenia dodajemy miód i sos sojowy, dalej dusimy aż cebula zrobi się miękka i się ładnie skarmelizuje.Na talerz wykładamy kiełbase, kładziemy cebulę, podajemy z chlebem. Porcja na trzy osoby.Smacznego :-)


