ßßß Cookit - przepis na Batoniki musli

Batoniki musli

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię zdrowe przekąski. Gdy zobaczyłam te batoniki już wiedziałam, że je zrobię. Skusiły mnie swoim wyglądem i składnikami, jest to przepis Nigelli Lawson. Polecam Wam te batoniki, ja sie w nich zakochałam. Zresztą nie tylko ja. Zabrałam je do pracy a Junior do szkoły i wszystkim smakowało.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 80 g wiórek kokosowych Skworcu
- 100 g żurawiny suszonej Skworcu
- 140 g mieszanki nasion - słonecznik, siemie lniane, sezam
- 140 g mieszanki orzechów - pekan, migdały, arachidowe - ale nie solone, laskowe - migdały Skworcu
Wykonanie:
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy wszystkie składniki wcześniej wymieszane ze sobą w misce. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne (23x33) smarujemy olejem i wykładamy masę, ugniatamy lekko i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 stopni i pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy i studzimy przez 15 minut, potem kroimy na kawałki. Należy wystudzić na kratce lub na talerzu, obracając batoniki co jakiś czas. Przechowywać w szklanym słoju lub pojemniku plastikowym.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/batoniki-musli.html