Wykonanie
Bardzo lubię zdrowe przekąski. Gdy zobaczyłam te batoniki już wiedziałam, że je zrobię. Skusiły mnie swoim wyglądem i składnikami, jest to przepis Nigelli Lawson. Polecam Wam te batoniki, ja sie w nich zakochałam. Zresztą nie tylko ja. Zabrałam je do pracy a Junior do szkoły i wszystkim smakowało.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego- 250 g
płatków owsianych górskich- 80 g wiórek
kokosowych Skworcu- 100 g
żurawiny suszonej Skworcu- 140 g mieszanki nasion -
słonecznik,
siemie lniane,
sezam- 140 g mieszanki
orzechów - pekan,
migdały, arachidowe - ale nie solone, laskowe -
migdały SkworcuWykonanie:
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy wszystkie składniki wcześniej wymieszane ze sobą w misce. Mieszamy.Naczynie żaroodporne (23x33) smarujemy
olejem i wykładamy masę, ugniatamy lekko i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 stopni i pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy i studzimy przez 15 minut,
potem kroimy na kawałki. Należy wystudzić na kratce lub na talerzu, obracając batoniki co jakiś czas. Przechowywać w szklanym słoju lub pojemniku plastikowym.Smacznego :-)