ßßß Cookit - przepis na Rzecz się tyczy makaronu

Rzecz się tyczy makaronu

Składniki

Wykonanie

Jaki makaron?
bucatini : wąski, owalny makaron
cannelloni : duże, grube rurki, najczęściej służące do faszerowania
cappellini : bardzo cienkie nitki, często zwinięte w gniazda
conchiglie : muszelki różnej wielkości, używany do ciężkich sosów, często podawany z farszem
farfalle : kokardki, motylki bardzo często z ząbkowatymi brzegami
fusilli : małe spiralki, występują także w wersji Lunghi i wówczas to długie spirale
garganelli : krótkie, zwinięte rurki
gemelli : jedna zwinięta wstążka makaronu
lasagne : płaty makaronu zwykle służące do zapiekania
linguine : cienki makaron przypominający spłaszczone spaghetti
lumache : makaron w kształcie muszli ślimaka
maccheroni : długie rurki
pappardelle : szerokie i długie wstążki
penne : pióra, rurki w kształcie uciętej ukośnie końcówki pióra
ravioli : drobne prostokątne pierożki
rigatoni rurki : grube, twarde i karbowane
ruoti : koła
spaghetti : długie, cienkie sznurki okrągłego makaronu
tagliatelle : płaskie wstążki, najczęściej zwinięte w gniazda
tortellini : drobne, zaokrąglone pierożki
Ale z czym to się je? :)
Sos na bazie oliwy i czosnku (aglio e olio): najlepiej pasuje do makaronów typu spaghetti i linguine
Sos na bazie owoców morza (ai frutti di mare): zestawiamy z długimi, cienkimi makaronami typu spaghettini lub capellini
Sos na bazie pomidorów i boczku (all’amatriciana): świetnie pasuje do bucatini oraz maccheroni
Sos z pomidorów (alla napoletana): pasuje praktycznie do wszystkich rodzajów makaronów
Sos na bazie duszonego mięsa (alla spezzatino): idealnie nadaje się do makaronu w formie wstążek
Sos z masłem i szałwią (burro e salvia): wzbogacający wszystkie rodzaje makaronów oraz pierożki
Sos na bazie boczku, sera i jaj (carbonara): świetnie smakuje z długim, cienkim makaronem
Pesto (pasta z bazylii, oliwy, orzeszków pini, pecorino i czosnku): idealnie zestawia się z wstążkami jak i z długim,
cienkim makaronem oraz pierożkami
Sos z mięsa mielonego (ragu alla bolognese): pasuje do długich odmian makaronu
Sos z orzechów włoskich (salsa di noci) liguryjski sos z orzechów włoskich : idealny do wstążek
Sos z pomidorów i ryb (sugo di pesce): świetnie sprawdza się w zestawieniu z rurkami o dużej średnicy
źródło: Alma
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/p/rzecz-sie-tyczy-makaronu.html