Wykonanie
Jaki makaron?bucatini : wąski, owalny
makaroncannelloni : duże, grube rurki, najczęściej służące do faszerowaniacappellini : bardzo cienkie
nitki, często zwinięte w gniazdaconchiglie : muszelki różnej wielkości, używany do ciężkich
sosów, często podawany z farszemfarfalle : kokardki, motylki bardzo często z ząbkowatymi brzegamifusilli : małe spiralki, występują także w wersji Lunghi i wówczas to długie spiralegarganelli : krótkie, zwinięte rurkigemelli : jedna zwinięta wstążka
makaronulasagne : płaty
makaronu zwykle służące do zapiekanialinguine : cienki
makaron przypominający spłaszczone spaghettilumache :
makaron w kształcie muszli
ślimakamaccheroni : długie rurkipappardelle : szerokie i długie wstążkipenne :
pióra, rurki w kształcie uciętej ukośnie końcówki
pióraravioli : drobne prostokątne pierożkirigatoni rurki : grube, twarde i karbowaneruoti : kołaspaghetti : długie, cienkie sznurki okrągłego
makaronutagliatelle : płaskie wstążki, najczęściej zwinięte w gniazdatortellini : drobne, zaokrąglone pierożkiAle z czym to się je? :)Sos na bazie
oliwy i
czosnku (aglio e
olio): najlepiej pasuje do
makaronów typu spaghetti i linguineSos na bazie
owoców morza (ai frutti di mare): zestawiamy z długimi, cienkimi
makaronami typu spaghettini lub capelliniSos na bazie
pomidorów i
boczku (all’amatriciana): świetnie pasuje do bucatini oraz maccheroniSos z
pomidorów (alla napoletana): pasuje praktycznie do wszystkich rodzajów
makaronówSos na bazie duszonego
mięsa (alla spezzatino): idealnie nadaje się do
makaronu w formie wstążekSos z
masłem i
szałwią (
burro e salvia): wzbogacający wszystkie rodzaje
makaronów oraz pierożkiSos na bazie
boczku,
sera i jaj (carbonara): świetnie smakuje z długim, cienkim
makaronemPesto (pasta z
bazylii,
oliwy, orzeszków
pini, pecorino i
czosnku): idealnie zestawia się z wstążkami jak i z długim,cienkim
makaronem oraz pierożkamiSos z
mięsa mielonego (ragu alla bolognese): pasuje do długich odmian
makaronuSos z
orzechów włoskich (salsa di noci) liguryjski sos z
orzechów włoskich : idealny do wstążekSos z
pomidorów i ryb (sugo di pesce): świetnie sprawdza się w zestawieniu z rurkami o dużej średnicyźródło:
Alma