ßßß Cookit - przepis na Pieczony bażant

Pieczony bażant

nazwa

Składniki

Wykonanie

Cześć =) Bażant, z dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso smakiem zbliżone jest do kurczaka, choć smak ten jest bogatszy i konkretniejszy.
W przeciwieństwie do, przykładowo, kaczki czy gęsi, jest to ptak bardzo chudy. Z tego powodu pieczenie jego wymaga szczególnej uwagi, aby nie przesuszyć delikatnego mięsa. Należy często podlewać wodą oraz użyć dodatkowego tłuszczu, jak np. smalec z kaczki lub gęsi, boczek, czy masło.
Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza za bażanta w smakach kuchni staropolskiej, które doskonale oddaje użyta w tym przepisie Marynata staropolska Kamisa =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 1 bażant (1,3-1,5 kg.)
- sól
- marynata staropolska Kamisa
- kilka łyżek masła
Sposób wykonania:
1) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2) Na godzinę lub dwie przed pieczeniem wyciągamy bażanta z lodówki i dokładnie nacieramy od środka i od wewnątrz solą oraz marynatą staropolską, a następnie masłem.
3) Układamy bażanta w brytfannie piersią na dól, lub na boku, aby soki i tłuszcz spływały na piersi, które są najchudsze i najszybciej mogą ulec przesuszeniu. Do brytfanki wlewamy trochę wody i dodajemy nieco masła, które się w niej rozpuści podczas pieczenia.
4) Pieczemy ok. 1,5 godziny, często podlewając wytworzonym sosem. Wyparowany sos z brytfanki uzupełniamy wodą.
5) Po upieczeniu kroimy bażanta na porcję, które podajemy polane sosem z brytfanki.
Smacznego =)
Oraz wszystkiego najlepszego z okazji dzisiejszych Urodzin dla Maćka,
a w przyszłości wielu samodzielnie upolowanych bażantów =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/11/pieczony-bazant-po-staropolsku.html