Wykonanie
Na talerzu z
owocami zostało kilka
gruszek,
jabłek i
owoców pigwy, a w lodówce kawałek dyni. Wszystko w pięknych kolorach złotej jesieni, co skłoniło mnie, by jakoś te składniki połączyć. Do kompotu dodałam również
kardamon, i to głównie on decyduje o jego niepowtarzalnym smaku.
Składniki :pół małej dyni hokkaido6-7
owoców pigwy2
gruszki2
jabłka4-5 ziaren
kardamonu2-3 litry
wodydo smaku:
ksylitol,
miód lub ewentualnie
cukierPrzygotowanie :
Dynię dokładnie myję, wycinam nasiona, a resztę kroję w małe kawałki (u mnie ze skórką), przekładam do dużego garnka. Dodaję pokrojone na ćwiartki, również pozbawione nasion,
pigwy i
gruszki, dokładam
jabłko i
kardamon. Zalewam
wodą i od zagotowania gotuję 10 minut. Dosładzam do smaku, odstawiam do ostygnięcia.Przepis autorski.