Wykonanie
Jestem bardzo zadowolona z efektu - zachciało się wczoraj Monice słodkości -no i wyszła pyszna
czekolada ! Według mnie o wiele lepsza niż ta kupiona. Naprawdę bardzo dobry domowy smakołyk, do którego można dodać przeróżne
bakalie i
orzechy. Ja dodałam też sporo chrupek zbożowych, dzięki
czemu nie jest tak obłędnie słodka i wspaniale chrupie.



Składniki :100 g.
masła0,5 szklanki
cukru1 łyżka
wody1,5 do 2 szklanek gładkiego
mleka w proszkuekstrakt
migdałowy (u mnie) lub
waniliowy do smaku (kilka kropli)ok. 1/4 szklanki
mleka zagęszczonego (do
kawy)duża garść
orzechów laskowychduża garść drobnych
rodzynekchrupki zbożowePrzygotowanie :Do garnka wlewam
wodę, dodaję
masło i
cukier. Podgrzewam razem, mieszając, aż
cukier się rozpuści - powinna powstać masa podobna do kajmaku. Lekko ją studzę, dodaję ekstrakt zapachowy i wsypuję
mleko w proszku, energicznie mieszam. (Jeśli zauważycie, że lekko oddziela się
masło, postawcie garnek z powrotem na małym ogniu, podgrzejcie mieszając i dodajcie jeszcze trochę
mleka w płynie. Masa powinna być gęsta i jednolita) Dodaję
orzechy,
rodzynki i chrupki, po czym wykładam łyżką całą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wygładzam powierzchnię i wciskam w nią chrupki, tak by przykryły całość. Pozostawiam na całą noc do zastygnięcia. Gdy masa jest zimna i tworzy całość,
ostrym nożem kroję ją w niewielkie kawałki.Przepis autorski.

