ßßß Cookit - przepis na Domowa biała czekolada z orzechami, rodzynkami i chrupkami

Domowa biała czekolada z orzechami, rodzynkami i chrupkami

nazwa

Wykonanie

Jestem bardzo zadowolona z efektu - zachciało się wczoraj Monice słodkości -no i wyszła pyszna czekolada ! Według mnie o wiele lepsza niż ta kupiona. Naprawdę bardzo dobry domowy smakołyk, do którego można dodać przeróżne bakalie i orzechy. Ja dodałam też sporo chrupek zbożowych, dzięki czemu nie jest tak obłędnie słodka i wspaniale chrupie.
Składniki :
100 g. masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżka wody
1,5 do 2 szklanek gładkiego mleka w proszku
ekstrakt migdałowy (u mnie) lub waniliowy do smaku (kilka kropli)
ok. 1/4 szklanki mleka zagęszczonego (do kawy)
duża garść orzechów laskowych
duża garść drobnych rodzynek
chrupki zbożowe
Przygotowanie :
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i cukier. Podgrzewam razem, mieszając, aż cukier się rozpuści - powinna powstać masa podobna do kajmaku. Lekko ją studzę, dodaję ekstrakt zapachowy i wsypuję mleko w proszku, energicznie mieszam. (Jeśli zauważycie, że lekko oddziela się masło, postawcie garnek z powrotem na małym ogniu, podgrzejcie mieszając i dodajcie jeszcze trochę mleka w płynie. Masa powinna być gęsta i jednolita) Dodaję orzechy, rodzynki i chrupki, po czym wykładam łyżką całą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wygładzam powierzchnię i wciskam w nią chrupki, tak by przykryły całość. Pozostawiam na całą noc do zastygnięcia. Gdy masa jest zimna i tworzy całość, ostrym nożem kroję ją w niewielkie kawałki.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/07/domowa-biaa-czekolada-z-orzechami.html