Wykonanie
Świetna w smaku zupa, bardzo aromatyczna -
wędzony boczek robi swoje :) Kwaśny
szczaw jest tylko akcentem, równoważy
słodycz marchewki i podsmażonej na
maśle cukinii. Lubię zupy ze
śmietaną, zwłaszcza te warzywne, ale oczywiście można ją pominąć.



Składniki :1 średniej wielkości
cukiniamały pęczek
lubczyku (1-2 gałązki)2
marchewki10 średnich ,
młodych ziemniakówok. 20 listków młodego szczawiu3 liście świeżej
bazylii + do posypania150 g.
boczku wędzonego1 łyżka
masła1,5 l.
wodykilka łyżek
śmietany 18% do zup i
sosówsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Do garnka wlewam
wodę, dodaję
boczek,
lubczyk i posiekaną
marchewkę. Gotuję
wywar ok 30 minut. Wyjmuję
boczek (można go zużyć np. do pasztecików lub krokietów).
Cukinię kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię z rozpuszczonym
masłem, lekko
solę i smażę aż się zarumieni. Podsmażoną dodaję do
wywaru.
Ziemniaki kroję w malutką kostkę i również dodaję do garnka. Gotuję zupę do miękkości
ziemniaków, po czym dodaję posiekany
szczaw z
bazylią. Zagotowuję wszystko, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, wyłączam i dodaję
śmietanę (ilość wg uznania). Podaję posypaną posiekaną świeżą
bazylią.Przepis autorski.

