Wykonanie
Domowe łakocie, czyli blok
czekoladowy, ale dodatkowo z pysznym, marcepanowym środkiem. Proste, a efektowne :)
Składniki:3/4 kostki
margaryny1 łyżka
wody1 szklanka
cukru pudru2 szklanki
mleka w proszku3 łyżki
kakao3 łyżki
mleka skondensowanego (do
kawy)
herbatniki - 2-3 małe paczki100 g. masy marcepanowejPrzygotowanie:W rondelku z grubym dnem rozpuszczam
margarynę z
wodą, dodaję
cukier i
kakao, podgrzewam na małym ogniu do zagotowania, po czym zestawiam rondelek z ognia, dodaję
mleko skondensowane i stopniowo wsypuję
mleko w proszku, intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Ma powstać gęsta masa. Dorzucam
herbatniki połamane na kawałki, wykładam masę na folię spożywczą lub papier do pieczenia-na kształt podłużnego prostokąta. Na środku układam wałeczek z masy marcepanowej, zwijam za pomocą folii w rulon, schładzam kilka godzin w lodówce. Kroję na kilkucentymetrowe kawałki.Przepis autorski.