Wykonanie
Deser z dawnych lat :) Taki prosty a taki pyszny...
Składniki:1 kostka
margaryny1 łyżka
wody1 szklanka
cukru2-2,5 szklanki
mleka w proszku3 łyżki
kakao3 łyżki
mleka skondensowanego (do
kawy)
herbatniki - 2-3 małe paczkiPrzygotowanie:Foremkę wykładam folią spożywczą.W rondelku z grubym dnem rozpuszczam
margarynę z
wodą, dodaję
cukier i
kakao, podgrzewam na małym ogniu do zagotowania, po czym zestawiam rondelek z ognia, dodaję
mleko skondensowane i stopniowo wsypuję
mleko w proszku, intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Ma powstać gęsta masa. Dorzucam
herbatniki połamane na kawałki, wykładam masę do foremki i odstawiam do wystudzenia (najlepiej do lodówki). Zimny blok kroję w kawałki.Przepis autorski.