Wykonanie
Składniki:35 g nasion chia (około 4 łyżki)
mleko roślinneduża
gruszka (teraz w promocji po 3,49 zł za 1 kg TUTAJ)2 łyżki tahiniWieczorem
gruszkę starłam na grubych oczkach tarki. Do szklanki włożyłam
gruszkę, wsypałam nasionka i łyżkę tahini, dokładnie wymieszałam. Zalałam
mlekiem tak, aby zakryło całą mieszaninę, prawie do poziomu szklanki. Znów wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Przed snem jeszcze raz przemieszałam całość, rozbijając zbite grudki nasion, które ewentualnie się wytworzyły.Rano dołożyłam tahini na wierzch.więcej na: http://porannie.blogspot.com/2014/05/na-wtorek_12.htmlPrzede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają
wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.Smak nasion CHIA jest w
sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w
soku owocowym smakować będą
owocowo, a jeśli np. w
mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona
szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.więcej o nasionach CHIA: https://www.facebook.com/notes/zielone-koktajle/nasiona-chia/633581440122021
Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie, zobacz jak w zakładce ZRÓB SAM, to proste!