Wykonanie
skromne smoothie
bananowe (
banany są the best ) od Anoxi Cimeriesi* 2 dojrzałe
banany* 2 garści
szpinaku* 1 łyżeczka karobu **
Banany, obieramy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem ze
szpinakiem do wysokiego naczynia. Blendujemy. Dodajemy karob.** Dlaczego karob?**Karob, inaczej mączka
chleba świętojańskiego, jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu,
sodu oraz witamin: B1, B2, B3, E. Reguluje pracę jelit (leczy refluks i biegunkę), poprawia trawienie. Jest również pomocny przy problemach wywołanych alergiami i profilaktyce astmy. Ponadto obniża poziom cholesterolu we
krwi, działa jako antyutleniacz, ma działanie wykrztuśne, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe i antyseptyczne. Co czyni go lepszym od kakao? Przede wszystkim nie zawiera kofeiny, teobrominy i kwasu szczawianowego blokującego wchłanianie wapnia oraz ma lepszy stosunek
sodu do potasu i wapnia do fosforu.