ßßß Cookit - przepis na Kokosowa Panna Cotta z musem malinowym

Kokosowa Panna Cotta z musem malinowym

nazwa

Wykonanie

Panna cotta (wł.gotowana śmietanka) to rodzaj włoskiego deseru pochodzący z północnych Włoch. W skład deseru wchodzi śmietanka kremówka, cukier i żelatyna, które się razem gotuje. Deser ten do najzdrowszych niestety nie należy i to ze względu na obecność głównego składnika - śmietany kremówki w dużej ilości. Osobiście nie jestem fanką tego typu deserów, budyniów, wszystkiego co ma w składzie mleczne produkty, a prawdę mówiąc szczerze nie znoszę mleka. Wystarczy jednak podmienić nielubiane produkty na mleczko kokosowe i robi się nie tylko smacznie ale i dużo zdrowiej.
Dlaczego warto zamienić śmietanę kremówke na kokosową przeczytaj tutaj: klik
Kokosowa panna cotta jest super smaczna. Bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
200 g mleka kokosowego
50 ml śmietany kremówki
odrobina soli
2 listki żelatyny
10 g wiorków kokosowych + 1 łyżka cukru
250 g mrożonych malin + 1 łyżka cukru +1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
mleko kokosowe, śmietankę, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe wymieszać i podgrzać. Zestawić z ognia i rozpuścić w mleczku żelatynę, cały czas mieszając. Dwie małe filiżanki opłukać zimną wodą i napełnić masą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
maliny z łyżką cukru umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 10 minut, by zredukować nadmiar wody. Przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny.
panna-cottę obkroić dookoła filiżanki końcem noża i odwracając filiżankę wyłożyć na talerzyk. Podawać z musem malinowym. Przybrać wiórkami lub chipsami kokosowymi
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/kokosowa-panna-cotta-z-musem-malinowym.html