Wykonanie
Niektóre
owoce nadają się do zapiekania bardziej, inne mniej.
Banan (podobnie jak
jabłka,
ananasy) zalicza się do pierwszej grupy. Świeży jest bardzo sycący, żeby nie powiedzieć zapychający. Jak małyszowa buła z
bananem, zestaw super energodajny.
Banan na ciepło zachowuje całą swoją
słodycz, a dodatkowo jest miękki – taki, że miąższ da się wyjeść tylko łyżeczką. Najlepsze do zapiekania są
owoce bardzo dojrzałe, nawet te zbrązowiałe. Jeszcze zielone albo jasnożółte bardzo długo dochodzą w piekarniku, a środek i tak jest zbyt twardy, choć ciepły. Do
banana rodzynki – dla słodkości,
jogurt – dla kwaśności,
cynamon – dla ostrości.Mieszanka smaków na gorąco.
Składniki:1 dojrzały
bananrodzynkijogurt naturalny, niesłodzony
cynamonPrzygotowanie:Nakrój
banana po obu stronach. Nie obieraj go całego – ściągnij z niego tylko pasek skórki tak, żeby miąższ znajdował się w „miseczce” utworzonej z reszty skórki. Ponacinaj go podłużnie w kilka miejscach i powtykaj w nie
rodzynki. Zasłoń warstwą
jogurtu i obficie posyp
cynamonem – w trakcie pieczenia
zrobi się z niego skorupka.Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około pół godziny – aż nie zacznie pachnieć. Sprawdź, czy środek jest miękki – jeśli
banan potrzebuje jeszcze trochę czasu, odchyl lekko folię i piecz jeszcze kilka minut.