Wykonanie

Żeby poczuć lato, upiekłam letnie ciasto.
Truskawki już na wykończeniu, za to
czereśnie - o tak, te panoszą się po Kleparzu jak mało które
owoce. Wysypu
malin jeszcze nie ma,
jeżyn tym bardziej, o poziomkach nie ma co myśleć. Jedyna moja nadzieja jeszcze w porzeczkach, które też jakoś niecnie niebawem wykorzystam :)
Póki co ciasto - placek najzwyklejszy, bez żadnych udziwnień. Rach ciach i gotowe, wrzucamy wszystko do miski, mikser do prądu i po włożeniu do piekarnika w misce i na mieszadełkach od miksera zostaje najlepsze z najlepszych - surowe ciasto do wyjedzenia paluchami. Więc
siedzę sobie na parapecie, słońce grzeje mi w plecy, dzieci na dole na placu zabaw skandują piosenkę z Kubusia Puchatka, a ja z oblepionymi palcami i głową do połowy w misce ciesze się moim
ciastem w piekarniku.

Kilka dobrych rad: Po dodaniu wszystkich płynnych składników i zmiksowaniu ich ze sobą, dobrze jest mikser odłożyć i wmieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia do masy dużą drewnianą łyżką albo szpatułką - delikatnie, na tyle, żeby składniki się połączyły i nie dłużej. Wtedy ciasto wyjdzie pulchne i nie opadnie. Druga rada - dla owocolubnych: dodajcie więcej
owoców. Ja już wiem, że następnym razem dorzucę ich co najmniej dwa
razy więcej, tyle, żeby dokładnie przykryły cały spód. Trzeciej rady nie ma, za to będzie zachwyt: mniam! Placek jest pyszny, leni, zwykły, domowy. Nic lepszego latem! Przepis wyszperany na majanowym blogu.

Składniki:ciasto:1 szklanka
maślanki3/4 szklanki
cukru2 i pół szklanki
mąki3
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
oleju1
cukier wanilinowy1 łyżeczka esencji waniliowej300 g dojrzałych
czereśnikruszonka:3 łyżki
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki3 garście wiórków lub
płatków kokosowych
Wykonanie:Składniki ciasta zmiksować: najpierw
jajka z
cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Po dodaniu płynnych składników, mikser odłożyć i delikanie wmieszać
mąkę z proszkiem do masy szeroką drewnianą albo plastikową
łopatką. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem.Umyte i wydrylowane
czereśnie wyłożyć na ciasto.Szybko zagnieść kruszonkę - do
masła dodać
mąkę i
cukier (dodając równe części każdego składnika). Dorzucić
wiórki kokosowe i połączyć całość w kulę - może się rozsypywać.Kruszonkę włożyć na chwilę do zamrażalnika (minimum 15 minut). Po wyjęciu, pokruszyć w dłoni i kawałkami posypać
czereśnie. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 40-50 minut.



Olga Tokarczuk, Prawiek i inne czasyPrawiek - boska książka. Dosłownie i w przenośni. Kto nie czytał, niech czym prędzej leci do biblioteki albo księgarni i kupuje (albo wypożycza). Prawiek jest magiczny - i tematycznie, i stylowo, i wyobraźniowo. To jedna z bardziej uroczych książek, jaką w życiu czytałam (pozostałymi trzema są: Mikołajek panów Sempe i Goscinnego, Mały książę Exupery i Tortilla Flat Steinbecka). Jeśli można o książce powiedzieć, że jest kochana - to tak, tak tak! Prawiek jest uroczy i kochany, a przy tym niezwykle rozsądny, prawdziwy i zwyczajnie mądry. Każda strona nadaje się na podkreślenie, każde zdanie to najlepszy cytat.