ßßß Cookit - przepis na Melonowe wspomnienia z wakacji ... czyli ... melonowe łódeczki na różne sposoby

Melonowe wspomnienia z wakacji ... czyli ... melonowe łódeczki na różne sposoby

nazwa

Wykonanie

Wakacje niestety się skończyły :(
Pozostały piękne wspomnienia, setki zdjęć i szum fal w uszach.
Tegorocznym przebojem lata nieoczekiwanie stał się melon w różnych odsłonach i kombinacjach. Jadaliśmy melona nawet na plaży przygotowując go sobie na bieżąco z tym co akurat mieliśmy ze sobą.
I tak ... jedliśmy zimnego i soczystego melona z winogronami i pokruszonymi resztkami bezy, jedliśmy melona z nektarynami, a także jadaliśmy melona schłodzonego z serem pleśniowym i papryką - wszystko popijając różowym winem...
Tak naprawdę wszystko zależało od naszej inwencji i możliwości. Całe dnie staraliśmy się spędzać z dala od zgiełku i ludzi,
a w tym roku na naszym wybrzeżu nie było to łatwe.
Niestety słodki czas wakacji minął bezpowrotnie ... choć słoneczna pogoda zachęca jeszcze do kilku wypadów za miasto :)
Przepis na melona z winogronami i bezą:
Składniki: dla 2 osób
1 melon
20 słodkich winogron
1 duża beza (ciastko) - pokruszona
1/2 cytryny lub limonki
Wykonanie:
Wykonanie jest bardzo proste. Melona najlepiej schłodzić przed przekrojeniem na pół i wydrążeniem go z pestek. Następnie, specjalną łyżką lub zwykłą wydrążałam połówkę melona tworząc z miąższu kulki. Do połowy wydrążonego melona nakładałam wydrążone kulki melonowe, kulki winogron. Polewałam zawartość sokiem z limonki lub cytryny oraz posypywałam słodkimi pokruszonymi bezikami (które kupowaliśmy w lokalnej małej piekarni).
Tak przygotowana przekąska smakowała wyśmienicie w upalny dzień, na prawie pustej plaży z dala od głośnej muzyki i budek z piwem i frytami.
Składniki: dla 2 osób
1 melon
ok. 10 dkg sera pleśniowego z niebieską pleśnią
1 czerwona papryka (opcjonalnie lub oliwki)
Wykonanie:
Wykonanie jest również bardzo proste jak poprzednio. Melona najlepiej schłodzić przed przekrojeniem na pół i wydrążeniem go z pestek. Następnie, specjalną łyżką lub zwykłą wydrążałam połówkę melona tworząc z miąższu kulki. Do połowy wydrążonego melona nakładałam wydrążone kulki melonowe, pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojoną w maleńką kosteczkę czerwoną paprykę lub oliwki w całości lub krojone.
Ot cała melonowa filozofia :) Mieliśmy jeszcze wypróbować melona z wędzonym łososiem, ale nasza wyprawa nad wielką wodę za wcześnie się skończyła.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2015/09/melonowe-wspomnienia-z-wakacji-czyli.html