Wykonanie
Wakacje niestety się skończyły :(Pozostały piękne wspomnienia, setki zdjęć i szum fal w uszach.
Tegorocznym przebojem lata nieoczekiwanie stał się
melon w różnych odsłonach i kombinacjach. Jadaliśmy
melona nawet na plaży przygotowując go sobie na bieżąco z tym co akurat mieliśmy ze sobą.I tak ... jedliśmy zimnego i soczystego
melona z
winogronami i pokruszonymi resztkami
bezy, jedliśmy
melona z nektarynami, a także jadaliśmy
melona schłodzonego z
serem pleśniowym i
papryką - wszystko popijając
różowym winem...Tak naprawdę wszystko zależało od naszej inwencji i możliwości. Całe dnie staraliśmy się spędzać z dala od zgiełku i ludzi,a w tym roku na naszym wybrzeżu nie było to łatwe.Niestety słodki czas wakacji minął bezpowrotnie ... choć
słoneczna pogoda zachęca jeszcze do kilku wypadów za miasto :)Przepis na
melona z
winogronami i
bezą:
Składniki: dla 2 osób1
melon20 słodkich
winogron1 duża
beza (
ciastko) - pokruszona1/2
cytryny lub
limonkiWykonanie:Wykonanie jest bardzo proste.
Melona najlepiej schłodzić przed przekrojeniem na pół i wydrążeniem go z pestek. Następnie, specjalną łyżką lub zwykłą wydrążałam połówkę
melona tworząc z miąższu kulki. Do połowy wydrążonego
melona nakładałam wydrążone kulki
melonowe, kulki
winogron. Polewałam zawartość
sokiem z limonki lub
cytryny oraz posypywałam słodkimi pokruszonymi bezikami (które kupowaliśmy w lokalnej małej piekarni).Tak przygotowana przekąska smakowała wyśmienicie w upalny dzień, na prawie pustej plaży z dala od głośnej muzyki i budek z
piwem i frytami.
Składniki: dla 2 osób1
melonok. 10 dkg
sera pleśniowego z niebieską pleśnią1
czerwona papryka (opcjonalnie lub
oliwki)Wykonanie:Wykonanie jest również bardzo proste jak poprzednio.
Melona najlepiej schłodzić przed przekrojeniem na pół i wydrążeniem go z pestek. Następnie, specjalną łyżką lub zwykłą wydrążałam połówkę
melona tworząc z miąższu kulki. Do połowy wydrążonego
melona nakładałam wydrążone kulki
melonowe, pokruszony
ser pleśniowy oraz pokrojoną w maleńką kosteczkę
czerwoną paprykę lub
oliwki w całości lub krojone.
Ot cała melonowa filozofia :) Mieliśmy jeszcze wypróbować
melona z
wędzonym łososiem, ale nasza wyprawa nad wielką
wodę za wcześnie się skończyła.