Wykonanie
Co prawda
pora na
ogórki jeszcze nie nadeszła, ale właśnie otworzyłam sobie słoiczek chrupiących
ogórków curry Małgorzaty i pomyślałam - co mi tam - styczeń nie styczeń podzielę się z
Wami już dziś tym przepisem bo w lipcu
mogę nie
mieć czasu:-),a szkoda by było, bo
ogórki są naprawdę świetne.Te
ogórki nie zrobiły co prawda w moim domu jakiejś zbytniej furory :-( Widać moi faceci lubią bardziej tradycyjnie, bardziej konwencjonalnie. No i jest jeszcze jeden powód, dla którego te fantastyczne
ogórki, te przepyszne
ogórki o doskonałym, odmiennym niż wszystkie inne
ogórki świata powód: w tych ogórkach jest dużo
cebuli, a moje chłopaki za nią nie przepadają. Nie przepadają to mało powiedziane - nie znoszą jej i basta!!!Moi znajomi za to bardzo lubią te i inne
ogórki z pod mojej ręki więc przetwarzam je i częstuję nimi moich kochanych przyjaciół i gości.Przepis dostałam od Małgorzaty. Mądrej i dobrej kobiety, która na gotowaniu, pieczeniu i życiu zna się jak mało kto. Uwielbiam spotykać się z Małgorzatą i jej rodziną. Pobieram wtedy nauki z gotowania i pieczenia, spisuję przepisy, rozmawiam o życiu i ładuję baterie. Pani Małgorzata jest bardzo dobrą, bardzo mądrą, bardzo energiczną i energetyczną osobą. Dziękuję Bogu za to, że dane było mi spotkać ją w życiu i za dobro, które ja i moja rodzina od niej otrzymaliśmy i otrzymujemy.Małgorzata wraz ze swoją rodziną mieszka w przepięknym zakątku naszego
Kraju ... pomiędzy Krynicą, a Muszyną u podnóża Jaworzyny gdzie ze źródeł bije najcudowniejsza i najzdrowsza
woda i wyrabia się najpyszniejsze
sery owcze. Ale, ale wróćmy do
ogórków ... :-)Potrzeba będzie:2,5 kg
ogórków3-4
cebule pokrojone w plastry2 łyżki
soli1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
papryki słodkiej2 łyżeczki
curry2 łyżeczki
gorczycy2 łyżeczki
kopru suszonego/świeżego (ja dodaję świeży.
Ogórki są wtedy bardziej aromatyczne)ZALEWA:1 szklanka
cukru1 szklanka
octu 10% (można dodać ciut mniej)Jak zrobić:
Ogórki pokroić w ćwiartki (jeśli są duże) lub na połówki (jeśli są małe), wymieszać w misce z
przyprawami i
cebulą i zostawić na 3 godziny
Ocet lekko podgrzać i wymieszać z
cukrem.Po
trzech godzinach
ogórki zalać zalewą, dobrze wymieszać z
ogórkami .Tak przygotowane
ogórki można wkładać do słoików – uzupełniając pozostałą zalewą.Pasteryzować od 15 do 20 min.Są przepyszne.