ßßß Cookit - przepis na Ogórki Małgorzatki ... czyli Ogórki w curry

Ogórki Małgorzatki ... czyli Ogórki w curry

nazwa

Wykonanie

Co prawda pora na ogórki jeszcze nie nadeszła, ale właśnie otworzyłam sobie słoiczek chrupiących ogórków curry Małgorzaty i pomyślałam - co mi tam - styczeń nie styczeń podzielę się z Wami już dziś tym przepisem bo w lipcu mogę nie mieć czasu:-),
a szkoda by było, bo ogórki są naprawdę świetne.
Te ogórki nie zrobiły co prawda w moim domu jakiejś zbytniej furory :-( Widać moi faceci lubią bardziej tradycyjnie, bardziej konwencjonalnie. No i jest jeszcze jeden powód, dla którego te fantastyczne ogórki, te przepyszne ogórki o doskonałym, odmiennym niż wszystkie inne ogórki świata powód: w tych ogórkach jest dużo cebuli, a moje chłopaki za nią nie przepadają. Nie przepadają to mało powiedziane - nie znoszą jej i basta!!!
Moi znajomi za to bardzo lubią te i inne ogórki z pod mojej ręki więc przetwarzam je i częstuję nimi moich kochanych przyjaciół i gości.
Przepis dostałam od Małgorzaty. Mądrej i dobrej kobiety, która na gotowaniu, pieczeniu i życiu zna się jak mało kto. Uwielbiam spotykać się z Małgorzatą i jej rodziną. Pobieram wtedy nauki z gotowania i pieczenia, spisuję przepisy, rozmawiam o życiu i ładuję baterie. Pani Małgorzata jest bardzo dobrą, bardzo mądrą, bardzo energiczną i energetyczną osobą. Dziękuję Bogu za to, że dane było mi spotkać ją w życiu i za dobro, które ja i moja rodzina od niej otrzymaliśmy i otrzymujemy.
Małgorzata wraz ze swoją rodziną mieszka w przepięknym zakątku naszego Kraju ... pomiędzy Krynicą, a Muszyną u podnóża Jaworzyny gdzie ze źródeł bije najcudowniejsza i najzdrowsza woda i wyrabia się najpyszniejsze sery owcze. Ale, ale wróćmy do ogórków ... :-)
Potrzeba będzie:
2,5 kg ogórków
3-4 cebule pokrojone w plastry
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki kopru suszonego/świeżego (ja dodaję świeży. Ogórki są wtedy bardziej aromatyczne)
ZALEWA:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10% (można dodać ciut mniej)
Jak zrobić:
Ogórki pokroić w ćwiartki (jeśli są duże) lub na połówki (jeśli są małe), wymieszać w misce z przyprawami i cebulą i zostawić na 3 godziny
Ocet lekko podgrzać i wymieszać z cukrem.
Po trzech godzinach ogórki zalać zalewą, dobrze wymieszać z ogórkami .
Tak przygotowane ogórki można wkładać do słoików – uzupełniając pozostałą zalewą.
Pasteryzować od 15 do 20 min.
Są przepyszne.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/01/ogorki-magorzatki-czyli-ogorki-w-curry.html