Wykonanie
Dobrze przygotowana masa makowa służy mi do przygotowania wielu potraw wigilijnych i świątecznych: najważniejsze są makówki. Makówki to potrawa pochodząca z moich stron rodzinnych :-) czyli ze Śląska. Z masy makowej pan domu piecze makowniki :-), a jeżeli komuś mało może jeszcze przygotować wigilijne kluski z
makiem - zapewniam, że na wszystko wystarczy.
Do masy makowej potrzebne będzie;50-60 dkg
maku20-30 dkg
cukru (no chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie, to zawsze może sobie dodać ciut więcej )2
białka5 dkg
masłaolejek migdałowyskórka cytrynowa / lub pomarańczowa
wanilia (lub
cukier wanilinowy)3dkg
rodzynek3dkg
migdałów3dkg
orzechów (ja dodaję i włoskich i laskowych - na bogato :-) )3-4 łyżki
miodu do smaku
Mak koniecznie opłukać na drobnym sicie, zalać wrzącą
wodą lub jeśli wolicie niewielką ilością
mleka (ja zalewam
mlekiem -
mak lepiej smakuje) i najlepiej mieszać tak długo, aż
mak nie stanie się biały - tzn. nie będzie rozcierał się w palcach.Taki
mak odcedzić - jeśli nie udało Wam się go odparować (ważne by
mak był suchy w przypadku
ciasta drożdżowego) - na sicie.Następnie przepuścić dwa
razy przez maszynkę do
mielenia mięsa z sitkiem z gęstymi otworkami. Przemielony
mak wkładamy do rondla lub dużą patelnię i grubym dnie na stopione
masło, dodajemy
cukier, skórkę, skrapiamy
olejkiem migdałowym,
orzechy,
wanilię (lub
lukier wanilinowy) oraz
miód do smaku i aromatu.Smażyć
makową i aromatyczną masę przez 10 do 15 minut.Jeżeli chcecie użyć
mak do
ciasta drożdżowego lub innego polecam masę lekko przestudzić,a w międzyczasie ubić pianę z dwóch
białek. Gdy masa przestygnie dodać pianę i lekko wymieszać.Masa makowa do
ciasta drożdżowego nie powinna być zimna i zbyt wilgotna.