ßßß Cookit - przepis na Makowa Panienka w natarciu ... czyli jak dobrze przygotować masę makową

Makowa Panienka w natarciu ... czyli jak dobrze przygotować masę makową

nazwa

Wykonanie

Dobrze przygotowana masa makowa służy mi do przygotowania wielu potraw wigilijnych i świątecznych: najważniejsze są makówki. Makówki to potrawa pochodząca z moich stron rodzinnych :-) czyli ze Śląska. Z masy makowej pan domu piecze makowniki :-), a jeżeli komuś mało może jeszcze przygotować wigilijne kluski z makiem - zapewniam, że na wszystko wystarczy.
Do masy makowej potrzebne będzie;
50-60 dkg maku
20-30 dkg cukru (no chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie, to zawsze może sobie dodać ciut więcej )
2 białka
5 dkg masła
olejek migdałowy
skórka cytrynowa / lub pomarańczowa
wanilia (lub cukier wanilinowy)
3dkg rodzynek
3dkg migdałów
3dkg orzechów (ja dodaję i włoskich i laskowych - na bogato :-) )
3-4 łyżki miodu do smaku
Mak koniecznie opłukać na drobnym sicie, zalać wrzącą wodą lub jeśli wolicie niewielką ilością mleka (ja zalewam mlekiem - mak lepiej smakuje) i najlepiej mieszać tak długo, aż mak nie stanie się biały - tzn. nie będzie rozcierał się w palcach.
Taki mak odcedzić - jeśli nie udało Wam się go odparować (ważne by mak był suchy w przypadku ciasta drożdżowego) - na sicie.
Następnie przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z gęstymi otworkami. Przemielony mak wkładamy do rondla lub dużą patelnię i grubym dnie na stopione masło, dodajemy cukier, skórkę, skrapiamy olejkiem migdałowym, orzechy, wanilię (lub lukier wanilinowy) oraz miód do smaku i aromatu.
Smażyć makową i aromatyczną masę przez 10 do 15 minut.
Jeżeli chcecie użyć mak do ciasta drożdżowego lub innego polecam masę lekko przestudzić,
a w międzyczasie ubić pianę z dwóch białek. Gdy masa przestygnie dodać pianę i lekko wymieszać.
Masa makowa do ciasta drożdżowego nie powinna być zimna i zbyt wilgotna.
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2013/12/makowa-panienka-w-natarciu-czyli-jak.html