Wykonanie
Zapiekane tortille w wersji słodkiej to fajny pomysł na ekskluzywne śniadanie. Podane z sezonowymi
owocami serkowe koszyczki to sycący posiłek i smakowity deser w jednym. Spróbujcie ;) .Składniki na 1 koszyczek:1 mała tortilla pszenna2 łyżki kremowego
serka naturalnego2 łyżki gęstego
jogurtułyżka
miodu malinowegołyżeczka domowego
cukru waniliowegołyżeczka
powideł śliwkowych2 węgierkikilka listków mięty/
stewii do dekoracjiTortillą wykładamy niedużą kokilę, którą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy aż placek się zezłoci i stanie się chrupiący. Kokilkę odstawiamy do przestygnięcia, placek przez ten czas stanie się chrupiący i po wyjęciu z foremki zachowa swój kształt. Tak powstały koszyczek przekładamy na talerz. Spód smarujemy powidłami.
Serek ucieramy z
jogurtem,
miodem i
cukrem waniliowym. Wypełniamy nim tortillę. Na wierzchu układamy cząstki
śliwek. Dekorujemy listkami stewii/
mięty. Podajemy od razu- kiedy koszyczek dłużej postoi, nawilgnie od
serowego nadzienia i przestanie być chrupiący. Smacznego!