Wykonanie
Leniwe z
mąki kokosowej podsmażane na
oleju kokosowym podane z
poziomkami,
malinami i złotym
syropem błonnikowym Sukrin
Uwierzycie, że ten
syrop w 69% składa się z... błonnika? A jest pyszny, słodki i aromatyczny jak
syrop klonowy! Sukrin po raz kolejny zachwyca mnie swoimi produktami - nie dość, że mają najlepszą
mąkę migdałową i "
cukier puder bez
cukru" to jeszcze teraz ten ultrazdrowy
syrop... dla takiego łowcy nowości jak ja to istny raj! :)/przepis własny//1 porcja/250 g
twarogu typu klinek60-65 g
mąki kokosowej Tropicai
jajkodowolny aromat2 łyżki
cukru z kwiatu
kokosa Tropicai2 łyżki
oleju kokosowego Tropicaidowolne
owocezłoty
syrop błonnikowy Sukrin do podania
Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać
jajko, aromat,
cukier i jedną łyżkę
oleju kokosowego.Uwaga: pominięcie
oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche i mogą "stawać w gardle" :)Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać
mąkę kokosową ugniatając widelcem.Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści.Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto nie przywierało, ale jeśli tak się stanie - podsypać
mąką) i wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolita masa.Utworzyć rulon i pokroić go na mniejsze kawałki.Pozostawić na 15 minut, aby
mąka wchłonęła całą wilgoć z ciasta.Wrzucać do wrzącej, osolonej
wody i gotować około 2 (!) minut na najmniejszym ogniu.Po tym czasie bardzo (!) ostrożnie wyjąć i ostudzić.Podsmażyć na łyżce
oleju kokosowego i podawać
póki gorące.Smacznego!