ßßß Cookit - przepis na Wegańskie placuszki z masy makowej

Wegańskie placuszki z masy makowej

nazwa

Wykonanie

Odłożyłam sobie dwie łyżki masy makowej, bo te placuszki mam na liście "do zrobienia" prawie od roku. Smakują jak makowiec - są słodkie i lekko mleczne. Do tego aronia, która złagodziła słodycz masy makowej oraz najlepsza na świecie ricotta! Jak dla mnie smakuje jak ta prawdziwa, którą miałam okazje jeść we Włoszech. Do tej z Lidla już raczej nie powrócę.
Następnym razem nie będę dodawać owoców do środka, to wyjdą grubsze :)
podane z aronią i ricottą
/1 porcja/
85 g mąki z pszenicy durum
125 g masy makowej na mleku roślinnym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml waniliowego mleka sojowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
garść aronii
Wszystkie składniki oprócz owoców dokładnie zmiksować.
Następnie wmieszać do ciasta aronię.
Ciasto powinno być bardzo gęste.
Smażyć na dobrze natłuszczonej i rozgrzanej patelni z obu stron.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/12/401-weganskie-placuszki-z-masy-makowej.html