ßßß Cookit - przepis na Wiśnie w syropie - do ciast i deserów

Wiśnie w syropie - do ciast i deserów

nazwa

Wykonanie

Kiedy zimą najdzie kogoś na upieczenie ciasta z wiśniami albo wiśniowy deser to będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki.
Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni już się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej na jedno ciasto. Pomyślałam więc, że trochę tych owoców zamknę w szkle aby były gotowe do wykorzystania.
Z takimi wiśniami, oczywiście osączonymi, możecie zimą upiec np. Fale dunaju albo jakieś inne pyszne ciasto. Sok po odcedzeniu wiśni idealnie nadaje się do napojów.
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki na 7-8 słoików poj. 500 ml:
3 kg wiśni
250 ml wody
500 g cukru - zwykły albo jasny trzcinowy
ew. goździki i kora cynamonu
Jak zrobić wiśnie w syropie?
Wiśnie opłukałam i dobrze osączyłam. Wydrylowałam owoce i nałożyłam do wyparzonych słoików. Nakładałam do pełna, ale nie uciskałam.
Wodę zagotowałam, wsypałam cukier i ponownie doprowadziłam do wrzenia. Tak przygotowanym syropem zalałam wiśnie w słoikach nalewając go do 3/4 wysokości. Słoiki zakręciłam.
Do dużego garnka włożyłam ściereczkę i ustawiłam na niej słoiki w wiśniami tak żeby się nie stykały. Wlałam dość ciepłą wodę tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 20 minut licząc od zagotowania wody, ale woda ma później podczas pasteryzacji jedynie lekko widocznie mrugać. Następnie ostrożnie wyjęłam słoiki z garnka i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.
Jeśli ktoś chce nadać swoim wiśniom więcej aromatu to do każdego słoika można wrzucić po kawałeczku kory cynamonu i kilka goździków.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/wisnie-w-syropie-do-ciast-i-deserow.html