Wykonanie
Kiedy zimą najdzie kogoś na upieczenie ciasta z
wiśniami albo
wiśniowy deser to będzie miał problem. Można oczywiście
wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie
owoców i warzyw w słoiki.Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka
wiśni już się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej na jedno ciasto. Pomyślałam więc, że trochę tych
owoców zamknę w szkle aby były gotowe do wykorzystania.Z takimi
wiśniami, oczywiście osączonymi, możecie zimą upiec np. Fale dunaju albo jakieś inne pyszne ciasto. Sok po odcedzeniu
wiśni idealnie nadaje się do
napojów.
czas przygotowania: ok. 1 godzinyskładniki na 7-8 słoików poj. 500 ml:3 kg
wiśni250 ml
wody500 g
cukru - zwykły albo jasny trzcinowyew.
goździki i kora
cynamonuJak zrobić
wiśnie w syropie?
Wiśnie opłukałam i dobrze osączyłam. Wydrylowałam
owoce i nałożyłam do wyparzonych słoików. Nakładałam do pełna, ale nie uciskałam.
Wodę zagotowałam, wsypałam
cukier i ponownie doprowadziłam do wrzenia. Tak przygotowanym
syropem zalałam
wiśnie w słoikach nalewając go do 3/4 wysokości. Słoiki zakręciłam.Do dużego garnka włożyłam ściereczkę i ustawiłam na niej słoiki w
wiśniami tak żeby się nie stykały. Wlałam dość ciepłą
wodę tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 20 minut licząc od zagotowania
wody, ale
woda ma później podczas pasteryzacji jedynie lekko widocznie mrugać. Następnie ostrożnie wyjęłam słoiki z garnka i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.Jeśli ktoś chce nadać swoim
wiśniom więcej aromatu to do każdego słoika można wrzucić po kawałeczku kory
cynamonu i kilka
goździków.