Wykonanie
Kolejna odsłona koktajlowa. Dzisiaj koktajl mocno
cytrusowy i
ananasowy. W trochę tropikalnych klimatach czyli bardzo trafiony w mój smak.Dzięki
migdałom jest pożywniejszy a użycie soku z czerwonych, sycylijskich
pomarańczy nadało mu cudownego koloru. Mój
ananas i
pomarańcze były bardzo słodkie. Jeśli użyjecie kwaśniejszych
owoców możecie zrezygnować z dodatku
soku limonkowego albo dosłodzić koktajl odrobiną
miodu.To co - miksujemy? Do dzieła bo przygotowanie takiego koktajlu trwa zaledwie chwilkę!Zobacz przepis na bardzo orzeźwiający koktajl z
pomarańczy i
truskawek .
czas przygotowania: kilka minut + czas moczenia
migdałówskładniki:ok. 1 szkl. pokrojonego na kawałki miąższu świeżego, mocno dojrzałego
ananasasok wyciśnięty z 2-3 czerwonych
pomarańczysok wyciśnięty z jednej
limonki15
migdałów łuskanych, najlepiej blanszowanychJak zrobić koktajl
owocowy z migdałami?
Migdały miałam jeszcze ze skórką. Zdecydowanie łatwiej i szybciej będzie użyć takich już zblanszowanych. Ja swoje zalałam w kubku wrzącą
wodą i odstawiłam na ok. 15 minut. Po tym czasie osączyłam i obrałam ze skórek. Przełożyłam do wysokiego naczynia. Dodałam kawałki
ananasa oraz sok z
pomarańczy i
limonki. Zmiksowałam blenderem na gładki koktajl, który wypiliśmy zaraz po przygotowaniu.