ßßß Cookit - przepis na Nietypowe wykorzystanie ketchupu - warsztaty z Pudliszkami

Nietypowe wykorzystanie ketchupu - warsztaty z Pudliszkami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym zorganizowanym przez markę Pudliszki . W studio Cook up mieliśmy przygotować różne dania wykorzystując ketchup. To produkt, który wszyscy znają i mnóstwo osób używa. Do kanapek, frytek, zapiekanek i wielu innych dań jest niezastąpiony. Jednak czy można nim tylko po prostu polać coś i gotowe ? Na warsztatach zobaczyłam jak jeszcze można go użyć.
Otóż można go na przykład dodać do ciasta robiąc makaron, nadając mu ciekawy kolor i smak. Przepysznie udała nam się ryba obtoczona w cieście z ketchupu i tempury, smażona w głębokim tłuszczu. Ugotowane do miękkości żeberka zalane ketchupowo-warzywnym sosem i zapieczone były cudowne, rozpływały się w ustach. Tak samo skrzydełka - ketchup nadał im ciekawego charakteru. Tylko sorbet z dodatkiem bohatera spotkania nam jakoś nie smakował - cóż, jest ryzyko, jest zabawa, ale tym razem eksperyment nie wyszedł dobrze :D
Marka Pudliszki istnieje w Polsce już od 90 lat, ale czy wiecie, że to właśnie Ona pierwsza wprowadziła na nasz rynek ketchup ? Na początku wcale nie cieszył się powodzeniem a dzisiaj nie może zabraknąć go w żadnej lodówce ! W Pudliszkach hoduje się specjalne, bardzo mięsiste odmiany pomidorów na potrzeby przetwórni, zbiera je ręcznie i przerabia tak żeby produkty były jak najbardziej intensywne w smaku. To właśnie ketchup tej firmy ma najwięcej prawdziwych pomidorów w swoim składzie.
Powiem jeszcze tylko tyle, że spotkanie było pyszne - dania udały nam się doskonale a gotowanie w tak miłym gronie znajomych blogerów to sama przyjemność. Było wesoło i mam nadzieję, że wszyscy bawili się równie dobrze jak ja. Niżej kilka migawek z tego dnia :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/nietypowe-wykorzystanie-ketchupu.html