Wykonanie
Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym zorganizowanym przez
markę Pudliszki . W studio Cook up mieliśmy przygotować różne dania wykorzystując
ketchup. To produkt, który wszyscy znają i mnóstwo osób używa. Do kanapek, frytek, zapiekanek i wielu innych dań jest niezastąpiony. Jednak czy można nim tylko po prostu polać coś i gotowe ? Na warsztatach zobaczyłam jak jeszcze można go użyć.
Otóż można go na przykład dodać do ciasta robiąc
makaron, nadając mu ciekawy kolor i smak. Przepysznie udała nam się
ryba obtoczona w cieście z
ketchupu i tempury, smażona w głębokim tłuszczu. Ugotowane do miękkości
żeberka zalane
ketchupowo-warzywnym sosem i zapieczone były cudowne, rozpływały się w ustach. Tak samo skrzydełka -
ketchup nadał im ciekawego charakteru. Tylko
sorbet z dodatkiem bohatera spotkania nam jakoś nie smakował - cóż, jest ryzyko, jest zabawa, ale tym razem eksperyment nie wyszedł dobrze :D
Marka Pudliszki istnieje w Polsce już od 90 lat, ale czy wiecie, że to właśnie Ona pierwsza wprowadziła na nasz rynek
ketchup ? Na początku wcale nie cieszył się powodzeniem a dzisiaj nie może zabraknąć go w żadnej lodówce ! W Pudliszkach hoduje się specjalne, bardzo mięsiste odmiany
pomidorów na potrzeby
przetwórni, zbiera je ręcznie i przerabia tak żeby produkty były jak najbardziej intensywne w smaku. To właśnie
ketchup tej firmy ma najwięcej prawdziwych
pomidorów w swoim składzie.
Powiem jeszcze tylko tyle, że spotkanie było pyszne - dania udały nam się doskonale a gotowanie w tak miłym gronie znajomych blogerów to sama przyjemność. Było wesoło i mam nadzieję, że wszyscy bawili się równie dobrze jak ja. Niżej kilka migawek z tego dnia :)