ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orzechowe, bardzo kruche

Ciasteczka orzechowe, bardzo kruche

nazwa

Wykonanie

Z tymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak, już po 30 minutach bo pominęłam nawet chłodzenie ciasta - i tak wyszły kruchusieńkie i przepyszne.
Jadłam je już kiedyś, upieczone przez Grażynę, i przepis mam właśnie z Jej bloga :)
czas przygotowania : 30 minut + ew. 30 minut chłodzenie ciasta
składniki :
125 g mielonych orzechów włoskich - ja rozdrobniłam je w blenderze
300 g mąki - użyłam orkiszowej pełnoziarnistej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru - użyłam brązowego Demerara
175 g masła albo margaryny
1 jajko
sposób przygotowania : mąkę wsypałam do miski, dodałam orzechy, proszek do pieczenia i cukier. Zimne masło pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do sypkich składników i wszystko roztarłam rękami aż nie było widać grudek tłuszczu. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto.
Właściwie powinno poleżeć ok. 30 minut w lodówce i schłodzić się, ale tym razem nie było na to czasu. Od razu po zagnieceniu z ciasta robiłam nieduże kulki - wielkości pralinek rafaello - i układałam dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczałam je denkiem szklanki maczanej odrobinę w mące a potem każde ciasto przycisnęłam jeszcze ząbkami widelca żeby miały pasiasty wzorek. Nieco mi popękały na brzegach podczas zgniatania, ale to chyba wina tego, że spłaszczyłam je za bardzo a poza tym użyłam mąki pełnoziarnistej a więc takiej mało lepkiej.
Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam 15 minut.. Po upieczeniu odstawiłam na chwilę na balkon żeby wystygły - nie radzę ich ruszać bo gorące się rozsypują.
Nie zjedzone od razu po wystudzeniu dobrze jest przełożyć do szczelnego pudełka.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/ciasteczka-orzechowe-bardzo-kruche.html