ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka herbatki

Ciasteczka herbatki

nazwa

Wykonanie

Chciałabym się oficjalnie pochwalić, że mój blog zakwalifikował się jako 1 z 10 do testowania margaryn kulinarnych marki ZT Bielmar :)
150 gram margaryny (Bielska Z.T. Bielmar)
70 gram cukru pudru
żółtko
230 gram mąki krupczatki
czekolada mleczna
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać żółtko i zmiksować.
Wsypać mąkę i zagnieść ciasto.
Włożyć do 20 minut do zamrażalnika.
Rozwałkować na grubość około 5 mm, przygotowanym szablonem z kartonu o kształcie saszetki do herbaty wycinać ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zrobić dziurki na nitkę, jeśli chcesz np. słomką.
Piec w 170 st. C. przez 10-15 minut.
Gdy wystygną rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę.
Każde ciasteczko zanurzać (albo smarować pędzelkiem) do połowy w czekoladzie.
Margaryna Bielska Z.T. Bielmar zawiera wysoki poziom tłuszczów - 80%, polecana jest do kremów, gdyż dzięki unikalnej recepturze szybko się napowietrza, jednak w ciasteczkach również bardzo dobrze się sprawdziła. W składzie znajduje się ukwaszone mleko, dzięki czemu smak margaryny jest aromatyczny i niepowtarzalny.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/ciasteczka-herbatki.html