ßßß Cookit - przepis na Kluski z makiem

Kluski z makiem

nazwa

Wykonanie

Kluski z makiem to kolejna potrawa wigilijna, która jest dość niepopularna w moim regionie. Poznałam ją dopiero rok temu na studenckiej wigilii. Bardzo mi posmakowała, dlatego coraz częściej gości na moim stole :)
porcja dla dwóch 4 osób
500 g mielonego maku
1,5 szklanki mleka krowiego (lub mleka roślinnego)
3/4 szklanki miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
50 g suszonych moreli
orzechy włoskie
rodzynki
żurawina
+ ulubiony makaron (ok. 25 g na jedną porcję)
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelej go zimną wodą i pozostaw do przestygnięcia.
Mak przesyp do rondla, dodaj mleko i gotuj do czasu, aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokrój morele i posiekaj orzechy. Do rondla przełóż masło i miód, rozpuść je, podgrzewając na wolnym ogniu.Gdy mak będzie już miękki, odcedź go i przełóż na większą miskę. Na koniec dodaj bakalie oraz miód z masłem. Całość dokładnie wymieszaj.
Ugotowany makaron przełóż do miski z masą makową, wymieszaj dokładnie. Gotowe :)
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/12/kluski-z-makiem.html