Wykonanie
Kluski z
makiem to kolejna potrawa wigilijna, która jest dość niepopularna w moim regionie. Poznałam ją dopiero rok temu na studenckiej wigilii. Bardzo mi posmakowała, dlatego coraz częściej gości na moim
stole :)porcja dla dwóch 4 osób
500 g mielonego
maku1,5 szklanki
mleka krowiego (lub
mleka roślinnego)3/4 szklanki
miodu2 łyżki
masłaskórka pomarańczowa50 g
suszonych moreliorzechy włoskierodzynkiżurawina+ ulubiony
makaron (ok. 25 g na jedną porcję)
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelej go zimną
wodą i pozostaw do przestygnięcia.
Mak przesyp do rondla, dodaj
mleko i gotuj do czasu, aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokrój
morele i posiekaj
orzechy. Do rondla przełóż
masło i
miód, rozpuść je, podgrzewając na wolnym ogniu.Gdy
mak będzie już miękki, odcedź go i przełóż na większą miskę. Na koniec dodaj
bakalie oraz
miód z
masłem. Całość dokładnie wymieszaj.Ugotowany
makaron przełóż do miski z masą
makową, wymieszaj dokładnie. Gotowe :)Smacznego :)