ßßß Cookit - przepis na Kokosowy pęczak z antonówką

Kokosowy pęczak z antonówką

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było propozycji śniadaniowych. Czas to zmienić. Po leniwej, porannej kawie wypitej na tarasie, wyruszyłam do kuchni w poszukiwaniu czegoś dobrego na śniadanie. I tak w szafce znalazłam puszkę mleczka kokosowego i pęczak. W ogrodzie dojrzały już jabłka. I tak zrodził się pomysł na kokosowy pęczak z antonówką :)
porcja dla dwóch osób
puszka mleczka kokosowego
60g kaszy pęczak
2 jabłka antonówki
szczypta cynamonu
wiórki kokosowe
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Mieszamy o jakiś czas, aby się nie przypaliło. Gdy kasza wchłonie cały płyn, a będzie jeszcze twarda - dolewamy mleka i gotujemy dalej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się kaszy, gdy danie jest już prawie gotowe. Nie chcemy, aby jabłka za bardzo się rozgotowała ;) Gdy kasza jest już miękka, wyłączamy ogień, dodajemy wiórki kokosowe, posypujemy cynamonem i przekładamy do ulubionej miseczki i zjadamy ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/08/kokosowy-peczak-z-antonowka.html