Wykonanie
Spacerując po własnym ogrodzie natrafiłam na małą, zapomnianą jabłonkę. Wokół niej leżało mnóstwo papierówek. To specyficzny gatunek
jabłek, idealny na szarlotki, czy powidła.
3kg papierówek1,5 łyżeczki
cynamonu ( ilość w zależności od własnych preferencji)80g
wiórków kokosowych5 łyżek
płatków kokosowychJabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do garnka o grubym dnie. Podlewamy
wodą (ok. pół kubka). Posypujemy
cynamonem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minutn na wolnym ogniu, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypaliły. Gdy
jabłka już zmiękną, dodajemy wiórki i
płatki kokosowe i całość dusimy jeszcze 10-15 minut.Gotowe. Mus można włożyć do słoiczków i zachować na zimowe wieczory, albo też tak jak u mnie zjeść od razu z naleśnikami, goframi lub tak po prostu, łyżeczką prosto z garczka ;)