Wykonanie
Skoro jest piątek to jest też słodkie na weekend ;)Dziś zapachnie jesienią a to za sprawą pysznych
polskich jabłek i aromatycznych przypraw -
cynamonu,
imbiru i
gałki muszkatołowej.Bardzo lubię ciacha z dodatkiem aromatycznych przypraw. Szczególnie upodobałam sobie
cynamon, który jest jedną z moich ulubionych przypraw. Wbrew pozorem świetnie komponuje się także z
mięsem, choć dziś zaprezentuje się w klasycznej odsłonie czyli na słodko.Poza
cynamonem w ciachu znajdziemy też sporo mielonego
imbiru, który świetnie podkręca smak i dodaje lekkiej ostrości i wyrazistości.
Imbir i
cynamon doskonale komponują się z lekko kwaśnymi
jabłkami i słodkawymi ale mało wyrazistymi
bananami. Ciacho jest puszyste, wilgotne i pyyyyszne!Typowo jesienne zestawienie smaków. Polecam gorąco do weekendowej, rodzinnej
kawki ;)
SKŁADNIKI:(na blachę 25cmx25cm lub tortownice 26cm średnicy)5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mąki orkiszowej lub razowej typ 2000płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonejłyżka
octu2 łyżeczki
imbiru2 łyżeczki
cynamonułyżeczka
gałki muszkatołowej¾ szklanki
oleju słonecznikowego/kokosowego2
jabłkabananwiórki kokosowe i
cukier puder do posypaniaWYKONANIE:
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
imbirem,
gałką muszkatołową i
cynamonem.
Jabłka obrać i podzielić na ósemki.
Banany pokroić na plasterki.
Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty
soli. Dodawać stopniowo
cukier następnie
żółtka i miksować na gładką, puszysta masę. Po łyżce dodawać
mąkę z dodatkami. Dodać łyżkę
octu (nie będzie ona wyczuwalna w cieście, ma za zadanie zneutralizować smak
sody i
proszku do pieczenia). Na końcu dolać
olej i wymieszać aż całość będzie miała jednolitą konsystencję.Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć
owoce lekko je dociskając. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach C przez około 45-50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone oprószyć
cukrem pudrem.