Wykonanie
Pyszne i zdrowe
ciasteczka bez
mąki. Uwielbia je mój mąż, który
słodycze jada sporadycznie. Myślę, ze to najlepsza rekomendacja :)Dzięki
otrębom świetnie regulują pracę jelit a dodatek
orzechów wzbogaca je w magnez. Do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo. Zagniatamy wszystkie składniki, chłodzimy, wycinamy ciacha i pieczemy. W ciągu godziny mamy na
stole cieplutkie, domowe i zdrowe ciacha. Bez dodatku konserwantów,
syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczów i sztucznych aromatów.Świetna propozycja dla łasuchów dbających o dietę oraz osób, które lubią jeść naturalnie bez sztucznych dodatków.
Składniki:(na około 18 sztuk)szklanka
płatków owsianychpół szklanki
orzechów włoskich1/4 szklanki
cukru brązowego10g
cukru waniliowego lub miąższ z pół
laski wanilii60 g miękkiego
masłaSposób przygotowania:
Otręby owsiane mielimy na pył z
orzechami włoskimi. Dodajemy
brązowy cukier i
cukier waniliowy lub miąższ z
laski wanilii. Na końcu dokładamy
masło i ugniatamy jednolite ciasto. Najlepiej ugniatać specjalną zagniataczką do kruchego ciasta lub siekamy nożem. Ograniczamy kontakt ciasta z ciepłymi dłońmi do minimum.Uformowane w kule schładzamy w lodówce przez 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty
ciasteczek.Ciacha układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 12-14 minut.