ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna orzechówka

Aromatyczna orzechówka

nazwa

Wykonanie

Orzechówka często kojarzy się z mało smacznym, cierpkim alkoholem spożywanym w problemach żołądkowych.
Ten przepis łączy prozdrowotne właściwości i świetny, aromatyczny smak, który mi osobiście przypomina Jegermaistera lub Fernet. Nie jest bardzo słodki ani cierpki. Wyraźnie wyczuwa się w nim dodatek cynamonu, anyżu i pieprzu.
Dla mnie bomba!
Kieliszek nalewki działa zbawiennie przy bólu brzucha. Zielone owoce orzecha mają właściwości bakteriobójcze. Ponoć zabijają nawet e.coli.
Nalewka inspirowana recepturą mistrza nalewek Hieronima Błażejaka
Składniki:
(na około 1l)
10 zielonych orzechów
200ml spirytusu
200ml wódki orzechowej (u mnie Soplica) lub opcjonalnie zwykłej
150g cukru
250ml wody
laska cynamonu
3 ziarna pieprzu
½ anyżu gwieździstego
Sposób przygotowania:
Orzechy najlepiej zerwać na przełomie czerwca i lipca. Do orzechówki używa się orzechów, które jeszcze nie uformowały zdrewniałej łupinki. Jeżeli bez problemu możemy je pokroić to z pewnością będą dobre.
Do pracy z orzechami polecam silikonowe rękawiczki (chyba że lubicie mieć przez kilka dni brązowe, „brudne” dłonie ;)). Orzechy kroimy w ćwiartki i wkładamy do słoja. Spirytus mieszamy z wódką orzechową i zalewamy orzechy. Zostawiamy w zakręconym naczyniu na 7 dni. Spotkałam się z opinią, że słój powinien stać na słońcu, bo wytrąca się toksyczna substancja, która powinna się rozłożyć. Nie udało mi się tej informacji nigdzie potwierdzić. Mój nastaw stał w szafie ;)
Po tygodniu przygotowujemy syrop z 250ml wody i 150g cukru. Syrop studzimy i dodajemy laskę cynamonu, ziarna czarnego pieprzu i anyż gwieździsty.
Syrop z przyprawami dodajemy do nastawu i pozostawiamy na kolejne 4-6 tygodni.
Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Zasadniczo orzechówkę można już spożywać ale polecam nieco się wstrzymać i dać jej się dobrze przegryźć. Im dłużej leżakuje tym aromaty lepiej się połączą.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/07/aromatyczna-orzechowka.html