Wykonanie
...i
cynamonem. W tym roku eksperymentuję z innymi
przyprawami. Smakuje świetnie jak na orzechówkę. Niestety
orzechy mam w tym roku nieciekawe, pogoda kapryśną jest... zebrałam je początkiem lipca by nie zdążyły stwardnieć w środku.
Składniki:15 zielonych
orzechów250 ml
spirytusu1 szklanka
wody1 szklanka
cukru1 gwiazdka
anyżu1 laska
cynamonuZielone
orzechy przepłukać osuszyć na papierowym ręczniku, nakłuć wykałaczką (3 - 4 dziurki) i włożyć do wyparzonego słoika (1,5 - 2 l). Dodać
anyż i
cynamon, zalać je
spirytusem i odstawić na 3 dni. Z
wody i
cukru zrobić
syrop (zagotować
wodę, wsypać
cukier, rozmieszać i gotować minutkę). Ostudzony wlać do orzechówki, zakręcić i pozostawić na 1,5 miesiąca. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki.Wspaniale leczy niestrawności żołądkowe. Pamiętajcie tylko: po
alkoholu nie wsiadamy za kierownicę!Ps. polecam, jak na orzechówkę jest naprawdę smaczna :)