ßßß Cookit - przepis na Crumble z jabłkami i winogronem pod piernikową kruszonką

Crumble z jabłkami i winogronem pod piernikową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Crumble z jab ł ek i winogron to ł atwy przepis na pyszne owoce pod chrupi ą c ą i aromatyczn ą kruszonk ą. Pyszny deser owocowy na ciepło. S kładniki kruszonki to kwestia smaku, u mnie kruszonka z pierni cz k ów . Lubi ę ciasta z jab ł kami i winogronami - kwaskowe jab ł ka oraz s ł odkie, pieczone winogrona to fantastyczne w smaku po łą czenie, p ieczenie jeszcze dodatkowo wydobywa s ł odycz winogron. "... Z cukru by ł król ...., z piernika pa ź ...., królewna z marcepana", .... a u mnie z piernika jest kruszonka ....
Zobacz również przepis na pyszny Strudel jab ł kowo-winogronowy .
Składniki:
3 duże jabłka - najlepiej kwaskowe i soczyste
200 g słodkich winogron
40 g cukru trzcinowego
Do foremki:
40 g masła
Na kruszonkę:
120 g pierniczk ów
40 g cukru trzcinowego
40 g mas ła
Do dekoracji:
gałązka winogronu
Przygotowanie:
Jabłka umyj, pokr ój w grub ą kostkę (ze sk órk ą), rozł ó ż w natłuszczonej foremce do tarty. Dodaj kulki winogron, posyp cukrem trzcinowym. Podpiecz w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją termoregulacji przez ok. 12 min.
Następnie posyp owoce pierniczkami startymi w rękach na "piaseczek" i wymieszanymi z cukrem trzcinowym, obł ó ż kawałeczkami masła i zapiekaj kolejne 2-3 minuty. Crumble z jabłkami i winogronem pod piernikową kruszonką gotowe! Podawaj gorące udekorowane świeżymi winogronami.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/09/crumble-z-jabkami-i-winogronem-pod.html