Wykonanie

Mam dziś ochotę na wł osk ą zup ę fasolow ą Z uppa di faggioli, z chrupi ą cymi grzankami, przygotowanymi z
wiejskiego chleba na zakwasie. P yszne w smaku, rozgrzewaj ą ce danie w jednym garnku. Lekka, nowoczesna wersja tradycyjnej zupy fasolowej ....Przepis, jak zwykle u mnie, jest prosty i szybki.
Fasolę tylko trzeba zalać
wodą w garnku i pozostawić na noc, a na drugi dzień ugotować w
włoszczyźnie. Bazą zupy jest lekki, domowy
bulion warzywny i pulpa z pieczonych
pomidor ów
malinowych. Zupa bez dodatku mi ęsa, sycąca, smaczna i zdrowa. S pecjali ści od zdrowego żywienia zalecają jedzenie
warzyw strączkowych dwa-trzy
razy w tygodniu ....
Bulion warzywny plus krem z pieczonych
pomidor ów oraz
fasola - oto przepis na lekką, pyszną zupę, nie tylko dla wegetarian ....Składniki dla 4 os ób :250 g
fasoli ma ły jaś3 duże
pomidory malinowe200 g
pomidork ów koktajlowych3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli morskiej2 łyżeczki
suszonego oreganoNa grzanki:4 kromki
chleba wiejskiego na zakwasie
oliwa z oliwek - do skropieniaNa
bulion:zobacz tutajPrzygotowanie:Ugotuj
bulion wed ł ug tego przepisu .Przygotuj
pomidory:
Pomidory malinowe umyj, przekr ój na pó ł, usuń pestki, upiecz w piekarniku. Po upieczeniu zdejmij sk órk ę, a następnie zmiksuj w blenderze.
Pomidorki koktajlowe grilluj w całości.Pulpę
pomidorową oraz
pomidorki koktajlowe dodaj do zupy na 1-2 minuty przed końcem gotowania, delikatnie wymieszaj. Zupa ma być gęsta, ale płynna, w razie potrzeby dolej trochę przegotowanej
wody. Zr ób grzanki: kromki
chleba przekrój na pó ł,
skrop ewentualnie
oliwą, podpiecz w piekarniku. Po dwie grzanki poł ó ż na dno głębokich talerzy, zalej gorącą zupą.