Wykonanie
Szybki i łatwy przepis na domową lemoniadę ze świeżych
pomarańczy i
cytryn. Lemoniada z
cytrusów na bazie
wody mineralnej lub źródlanej to cudowny
napój na lato. Orzeźwia i gasi pragnienie w upalny dzień. Dodaje energii, uzupełnia zapas witaminy C i zapas elektrolitów.Sk ł adniki na 6 szklanek:1,5 l
wody mineralnej (lub ź ródlanej)4-5
cytryn + 4 du ż e
pomara ń cze100 g cuk ru trzcinow egopó ł plasterki
pomara ń czy (do dekoracji) + kostki
loduPrzygotowanie: Sparz skórk ę
owoców, wyszoruj. obierz, tworząc spiralkę . Z
cytryn i
pomara ń czy wyci ś nij sok. Cały
ukier wraz ze s
kórk ą cytrynow ą oraz
pomara ń czow ą prze ł ó ż do g
arnka i zalej wod ą (1,5l).Podgrzewaj przez kilka minut, aż do rozpuszczenia
cukru. Następnie d o le j sok u i odstaw do wystudzenia. P rzestudzon ą lemoniad ę p odawaj z kostkami
lodu. Szklanki udekoruj pó ł plasterkiem
pomara ń czy.