Wykonanie
W upały
kawa przegrywa u mnie z
herbatą. Oczywiście uwielbiam mrożoną
kawę, ale jest ona pysznym deserem. Choć muszę się przyznać, że poranne affogato stało się już rytuałem. Ale wracając do mocnej, kwaśnej i zimnej
herbaty. Orzeźwiająca, pobudzająca i bardzo cytrynowa - taka musi być. Liście
mięty obowiązkowo, ale tylko przy zaparzaniu. Spróbujcie i niech ochłoda będzie z
wami.
Składniki:10 listków świeżej
mięty300 ml wrzątku700 ml zimnej
wody1
cytryna1
limonka2 łyżki
cukru lub
miodu4-5 torebek czarnej
herbatyPrzepis:- We wrzątku zaparzamy
herbatę wraz z liśćmi
mięty. Doprawiamy
cukrem lub
miodem i dokładnie mieszamy. Odcedzamy
miętę i
herbatę. Następnie dolewamy zimnej
wody do naparu.-
Cytrynę i
limonkę kroimy w grube plastry lub większe cząstki. Dodajemy do
herbaty. Dokładnie mieszamy lekko wyciskając z
owoców sok.- Podajemy z dużą ilością
lodu.Smacznego :)