Wykonanie
Nie wyobrażam sobie dnia bez
kawy. Nie wyobrażam sobie też niektórych dni bez deseru. Jest jeden magiczny sposób, aby połączyć te moje dwa niewyobrażenia - zrobić
kawę mrożoną. Dziś propozycja bananowa. Przygotowana na bazie mocnego, czarnego i podwójnego
espresso z dodatkiem mrożonych
bananów,
lodów czekoladowych i
mleka. Jest słodka, intensywna i bardzo bardzo orzeźwiająca. Poniżej podaję składniki na dwie porcje pysznej mrożonej
kawy bananowej. Do przygotowania swojej wersji używam mrożonych
bananów. Zamrażam zawsze te, które nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są cudownie słodkie i pyszne. Obieram je ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i hop do zamrażarki. Takie kawałki
bananów świetnie sprawdzają się przy przygotowaniu koktajli, szybkich
sorbetów bez
cukru czy właśnie mrożonej
kawy. Jeżeli nie zdarza wam się zamrażać
bananów, nie ma potrzeby robienia tego. Wystarczy dodać świeżego
banana, ale zamiast połowy
mleka dodać do blendera kostki
lodu.
Kawa będzie równie bananowa i zimna.Składniki:2 zamrożone
banay100 ml
lodów czekoladowych200 ml
mlekapodwójne
espresso (lub 100 ml bardzo mocnej
kawy rozpuszczalnej)Przepis:- Na dobry początek przygotowujemy
kawę. Nie ma potrzeby chłodzenia jej. Nawet lepiej jeżeli będzie ciepła, bo polane nią mrożone
banany będziemy mogli łatwiej miksować.- Do miski blendera wkładamy
banany i
lody czekoladowe. Polewamy je
kawą i dopełniamy
mlekiem. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę
mleka lub
kawy - w zależności, co bardziej lubimy i czy chcemy, aby
napój był łagodniejszy lub mocniejszy.-
Kawę podajemy w wysokich szklankach. Jeżeli lubicie możecie
kawę udekorować
bitą śmietanką lub spienionym
mlekiem.Smacznego :)