Wykonanie
Dziś małe przypomnienie z poprzednich lat. Czas
truskawek to również czas
dżemów. Najlepsze są te najprostsze.
Dżem truskawkowy - przepis bez fiksówZrobienie
dżemu truskawkowego bez sztucznych zagęstników jest jak najbardziej możliwe i wykonalne. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale na pewno nie potrzeba wiele pracy i wielogodzinnych postojów w kuchni. Poleca wszystkim tradycyjny
dżem z
truskawek.1 kg
truskawek1 szkl
cukru-
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy
dżem na mały gaz. Po około godzinie powinien być mocno gęsty i pyszny. Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można
dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu.Smacznego:)